08/01/2016

Els metges ignoren el manual per detectar tortures als presos

3 min
Entrada de la presó Brians 2, la directora mèdica de la qual va admetre que no coneixia el Protocol d'Istanbul / EFE / ALBERT OLIVÉ

BarcelonaLa directora mèdica de la presó de Brians 2 no coneix la principal guia internacional que han de fer servir els metges per avaluar si un detingut o un pres ha patit tortura, investigar-ho i comunicar-ho: el Protocol d’Istanbul. Ho explica l’informe anual del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, que el síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar ahir al Parlament.

La metge de Brians 2 “en els nou anys que fa que treballa en centres penitenciaris no ha tingut coneixement de cap cas de maltractament”, segons l’informe. La directora mèdica afirma que si es trobés un cas de maltractaments faria un comunicat de lesions i l’enviaria al jutjat. ¿Però sabria detectar-los?

L’informe, a partir de tres visites a presons, i de més de 40 entrevistes a interns i funcionaris, diu que “no hi ha un relat generalitzat d’abusos i maltractaments”, però que els autors han trobat “diversos episodis que resulten coherents i coincidents, sovint fins i tot pel que fa a la identitat del personal funcionari que presumptament els practica”. I això sense comptar que “són freqüents les referències a vexacions o humiliacions quotidianes” que es poden considerar maltractaments psicològics. Per això parla de “persistència d’indicis de maltractaments en centres penitenciaris”.

El document ha constatat “un profund desconeixement” del Protocol d’Istanbul, “en particular entre els professionals de la medicina que donen servei en centres on hi ha persones privades de llibertat”. Una mostra d’aquest incompliment són els reconeixements mèdics: es fan per sistema davant de policies o altres funcionaris. Així ho van comprovar els autors de l’informe al centre de detenció de la Ciutat de la Justícia. Quan van visitar-lo hi havia tres mossos d’esquadra assistint a una consulta mèdica. Per garantir que el pres pugui parlar amb llibertat s’haurien de fer sense la presència dels vigilants i sense que puguin veure o sentir l’examen mèdic, tret que hi hagi perill per al metge i que ell demani que hi siguin.

L’informe reclama que el departament de Justícia, l’Institut de Medicina Legal i els col·legis de metges facin formació sobre el Protocol d’Istanbul i que s’adaptin els protocols mèdics forenses.

Geriàtric a la força

Ribó i els membres del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, Eva Labarta, José María Mena i Mar Torrecillas, van presentar l’informe ahir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. En el document també reclamen que es derogui el decret que permet ingressar a la força en geriàtrics persones grans com si fos un ingrés voluntari i sense cap ordre judicial. El departament de Benestar Social ho accepta arran d’un decret que preveu que quan algú no pot expressar la seva voluntat quan l’ingressen,“els familiars poden actuar en nom seu”.

L’informe explica que una mesura com aquesta és “una forta limitació per a la llibertat de les persones vulnerables i que hi pot haver risc d’abusos”. El decret, a més, es contradiu amb el Codi Civil català, que explica que un ingrés forçós en un geriàtric s’ha de fer amb autorització judicial prèvia si l’afectat no pot decidir per si mateix. Només permet excepcions en cas d’urgència mèdica.

Informe del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura 2016
stats