Més de 150 palestins ferits en enfrontaments a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

La policia israeliana assegura que ha respost al llançament de pedres de "centenars de manifestants"

2 min
Disturbis a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

BarcelonaMés de 150 palestins han resultat ferits en uns violents enfrontaments amb la policia israeliana aquest divendres a l'Esplanada de les Mesquites, a Jerusalem. Després d'una setmana de relativa calma, els aldarulls suposen l'escalada més important de la tensió a la ciutat des que va començar el Ramadà, el mes sagrat dels musulmans. El xoc amb la policia ha començat a la matinada a l'exterior de la mesquita d'Al-Aqsa, el tercer lloc més sagrat de l'islam. Els enfrontaments s'han estès també dins el temple, cosa ben poc habitual.

Segons el servei d'emergències de la Mitja Lluna Roja, almenys 153 palestins han hagut de ser traslladats a hospitals o clíniques per rebre atenció mèdica per bales de goma, cops i l'explosió de granades atordidores. La policia israeliana ha informat que ha detingut "centenars d'esvalotadors" i ha afegit que tres agents han resultat ferits pel llançament de pedres.

Enfrontaments a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem.

La policia ha explicat en un comunicat que els incidents han començat quan centenars de manifestants palestins han tirat pedres i focs artificials contra els agents i a la zona de pregària dels fidels jueus. Ha afegit que els policies han esperat que s'acabés l'oració del matí per intervenir i dispersar els manifestants, que assegura que portaven banderes de l'Autoritat Nacional Palestina i del moviment islamista Hamàs. Per la seva banda, l'agència oficial de notícies palestina Wafa ha indicat que desenes de policies israelians han entrat a la mesquita i "han atacat milers de fidels musulmans" que hi resaven.

Segons el diari israelià Haaretz, els enfrontaments han durat sis hores i la situació ja estava calmada per a la pregària del migdia. També calculava que uns 50.000 fidels musulmans havien acudit a la mesquita per a l'oració. El mitjà ha explicat que milers de joves palestins s'havien quedat tota la nit a la mesquita d'Al-Aqsa arran de les crides de grups religiosos jueus per entrar divendres a fer un sacrifici de xais i cabrits a l'Esplanada de les Mesquites, on la tradició hebrea situa l'antic temple de Jerusalem. Els disturbis s'han produït enmig del Ramadà, a l'inici de la Pasqua jueva i en plena Setmana Santa cristiana. L'onada d'enfrontaments registrada l'any passat a Jerusalem durant el mes sagrat musulmà va acabar amb una intervenció militar israeliana a la franja de Gaza, en què van morir 250 palestins i 13 israelians.

El primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, ha convocat una reunió d'emergència per valorar la situació de seguretat a la ciutat, que fins ara havia quedat al marge dels principals incidents de les últimes setmanes. La regió està vivint un augment de la tensió, sobretot a Cisjordània, on l'exèrcit israelià ha fet diverses batudes arran d'una onada d'atacs palestins que no es veia des del 2006.

stats