05/05/2015

Mas pressiona ERC perquè triï aliances sobiranistes als municipis

2 min
Artur Mas va lliurar ahir les Creus de Sant Jordi a 27 personalitats i 15 entitats.

BarcelonaAmb l’alcaldia de Barcelona en joc, Artur Mas va voler ahir lligar curt ERC perquè, arribat el cas, no vacil·li quan sigui l’hora de decidir pactes postelectorals. El president de la Generalitat, en una entrevista a La Xarxa, va fer èmfasi en l’entesa a què va arribar el 14 de gener amb Oriol Junqueras per a la convocatòria d’eleccions plebiscitàries el 27 de setembre. Una encaixada de mans que, a més, incloïa el compromís mutu de “prioritzar” sempre que sigui possible els pactes municipals entre forces sobiranistes. “Això està acordat”, va remarcar, malgrat que el president d’ERC relativitzés des d’un primer moment aquest acord sobre futures aliances.

Mas no es va referir a cap municipi en concret. Barcelona, però, sobresurt com a possible focus de tensió, a l’espera de saber com es resoldrà la pugna frec a frec entre Xavier Trias i Ada Colau en les eleccions del 24 de maig. En cas d’empat tècnic o fins i tot de victòria de la candidata de Barcelona en Comú, CiU abocarà tota la pressió sobre ERC perquè no ajudi Colau a descavalcar Trias de l’alcaldia. Ahir, Mas va insinuar que qualsevol política d’aliances municipals que es faci d’esquena al procés sobiranista serà castigada a les plebiscitàries. Segons Mas, aquells partits que propiciïn governs municipals que “obstrueixin” el procés “és molt probable que paguin un preu” el 27 de setembre.

Contra el “soroll” sobre la sanitat

No va ser l’únic missatge que va adreçar indirectament a ERC. També ho va fer en referir-se a la polèmica entorn del consorci sanitari de Lleida, que el Govern es veurà obligat de moment a paralitzar, després que els republicans, fent pinya amb la resta de l’oposició al Parlament, s’hi hagin oposat. Va negar que darrere el projecte del consorci lleidatà hi hagi una maniobra per a la privatització de la sanitat, una “falsa percepció” alimentada pels qui en volen fer un “ús partidista”. “Hi ha gent que s’apunta al soroll perquè l’interès partidista de la política de poc nivell és així”, va protestar.

També va queixar-se del desplegament policial “absolutament desproporcionat” de la setmana passada a Reus pel cas Innova. Segons Mas, la tinent d’alcalde Teresa Gomis, de CiU, va assabentar-se que seria detinguda perquè ho va avançar El Mundo. “Això no és un estat de dret”, va sentenciar el president de la Generalitat, que va aprofitar per denunciar una campanya d’“intoxicació” ordida des de Madrid per intentar desprestigiar-lo.

Precisament ahir El Mundo obria la seva portada amb el següent titular: “L’empresa del cunyat de Mas va aconseguir un 40% més de contractes”. Mas va subratllar que Juan Antonio Rakosnik és “un empleat més” de l’empresa informàtica Seidor, “sense cap responsabilitat directiva”. Darrere de la notícia, Mas s’ensuma una operació per minar la seva reputació abans del 27-S. “Van a trencar-me les cames amb mentides”, va afirmar Mas, convençut que la seva aposta per la independència “treu de polleguera” els poders fàctics de Madrid. Des d’ara fins al 27 de setembre, intueix que pot ser blanc de més “calúmnies”.

stats