18/10/2021

El secret eivissenc de l'alt rendiment

2 min
Sergio Scariolo i Lorena Torres

L’eivissenca Lorena Torres encara no és gaire coneguda pel gran públic, però ha treballat amb entrenadors del nivell de Gregg Popovich, Brett Brown i Sergio Scariolo. Es tracta d'una especialista en alt rendiment i ciències de l'esport que fa alguns mesos va arribar a la Federació Espanyola de Bàsquet per accentuar una nova metodologia de treball. Per una banda, coordina la gestió de la informació i l'àrea del rendiment perquè els tècnics tinguin un mateix espai per compartir tota aquesta informació. Supervisa el treball de preparació física que s'està fent de cara a la detecció de talent i a una anàlisi retrospectiva. “Hem tingut unes generacions increïbles, així que cal veure en quins paràmetres han destacat perquè això ens ajudi a continuar trobant talent”, diu. A més, a la selecció masculina controla la gestió de les càrregues i l'àrea de preparació física. El seu paper serveix de suport a la preparació física, la monitorització, el control i la gestió de les càrregues. “Tot això sona molt científic, però la gent que em coneix t’explicaria que m'encarrego que els jugadors rendeixin al màxim”, resumeix.

Després de treballar per a les categories inferiors del Barça, els San Antonio Spurs i els Philadelphia 76ers, Torres té una visió privilegiada. “En lligues en què es competeix més d'un partit a la setmana, figures com la meva tenim dos objectius principals: que els jugadors estiguin sans i disponibles per al cos tècnic, i ajudar que estiguin en les millors condicions de rendiment possibles. Es tracta que arribin al pic de rendiment en el moment en què convé depenent de l'objectiu de l'equip”, argumenta. Ella no té hi l'última paraula, però és un suport fonamental per a l'entrenador, que és qui decideix. La tecnologia avança i cada vegada la informació amb què es treballa és més objectiva.

Torres és una de les especialistes que intenta intuir com serà el futur. “El que passarà és que la tecnologia serà més petita, més barata, més ràpida, més eficient i farà que el treball de la gent sigui més fàcil. Hi ha sistemes de tracking i monitorització que s'utilitzen molt, però evolucionaran fins a ser gairebé indetectables. El futur de la tecnologia permetrà valorar el jugador o la jugadora de la manera menys invasiva possible. Hi haurà, per exemple, plantilles que mesuraran la pressió de la força i que t’evitaran anar al podòleg o adhesius que substituiran les anàlisis de sang. Els sensors que analitzen la qualitat del son també creixeran molt”, avança.

stats