Misc 03/02/2016

L’ONU suspèn les converses sobre Síria fins al 25 de febrer

"Això no significa el fracàs de les negociacions. Les dues parts han insistit que volen començar a conversar", inisteix el mediador de les Nacions Unides, tot i reconèixer que fins ara no hi ha hagut cap progrés

Ara
2 min
L'enviat especial de l'ONU per Síria, Staffan de Mistura, aquest dimecres. FABRICE COFFRINI / AFP

BarcelonaL'enviat especial de l'ONU per Síria, Staffan de Mistura, ha anunciat aquest dimecres a la tarda un recés "temporal" en les negociacions de pau sobre Síria a Ginebra, que es reprendran el 25 de febrer. "Entrem en una pausa temporal. Això no significa el fracàs de les negociacions. Les dues parts han insistit que volen començar a conversar", ha insistit De Mistura, tot i que ha reconegut que no hi ha hagut progressos des que les negociacions van arrencar oficialment dilluns.

Des de llavors s'han celebrat dues reunions de treball del mediador amb la delegació del govern d'Al-Assad i dues més amb els representants de l'oposició, però Mistura deixa clar que "les converses no seran significatives llevat que es produeixin resultats tangibles per al poble sirià". I l'anunci d'ajornament de les converses coincideix amb el segon dia d'una gran ofensiva militar de l'exèrcit sirià i grups afins sobre Alep, amb el suport des de l'aire de bombardejos russos. El règim assegura que aquest dimecres ha trencat el setge del Front Al-Nusra al voltant de dues localitats xiïtes –un fet que Mistura no ha volgut comentar.

És més, ha recordat que les converses haurien d'avançar en paral·lel amb l'aplicació d'una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU referida al cessament de bombardejos indiscriminats, l'entrada d'ajuda humanitària a zones assetjades i l'alliberament de presoners.

Tot i que Mistura va voler ser optimista venent el fet que els dos bàndols vulguin parlar ja és un èxit en si mateix, res fa pensar que hi hagi d'haver un acord en el curt termini. De fet, en cap moment les delegacions han acceptat acudir al mateix temps a la seu de l'ONU a Ginebra i les negociacions, ara aturades, han estat indirectes. Amb tot, el mediador de l'ONU ha demanat que els països implicats en la crisi siriana –d'accident i del món àrab– que "facin més" i utilitzin la seva influència en les parts perquè es donin progressos quan el procés es reprengui.

stats