LLUITA CONTRA L'ISLAMISME
Misc 28/05/2013

Londres prepara polèmiques mesures per evitar la radicalització

C.r.s.
2 min
Manifestants antifeixistes arribant a una protesta de grups d'extrema dreta.

Barcelona.La ministra d'Interior britànica, Theresa May, és a l'ull de l'huracà després d'anunciar una polèmica bateria de mesures per fer front a la radicalització dels seus ciutadans musulmans, pocs dies després de l'assassinat d'un soldat britànic a Londres.

Entre les mesures hi ha la censura prèvia a determinades pàgines d'internet, més facilitats per prohibir grups extremistes i més pressió a les universitats i a les mesquites per controlar les seves comunitats i vigilar la presència dels coneguts com a hate preachers (predicadors d'odi).

May també va prometre una nova comissió, liderada pel primer ministre, David Cameron, i una revisió a fons del programa Prevent, l'estratègia governamental per fer front a la radicalització. En una entrevista a la cadena BBC, la ministra va alertar que milers de britànics eren susceptibles de ser radicalitzats.

Crítiques dels laboristes

L'oposició va saltar ahir contra les propostes. L'exministra d'Afers Antiterroristes, Hazel Blears, els va criticar amb duresa per haver descuidat el control de la radicalització a nivell local.

Diversos governs britànics han intentat trobar una manera efectiva d'evitar que la ciutadania es radicalitzi sense fer enfadar els ciutadans amb mesures que atemptin contra la seva llibertat. L'excap de l'executiu laborista, Tony Blair, va intentar endurir les normes contra els predicadors radicals després dels atemptats del 2005 al transport públic londinenc que van matar 52 persones. Les mesures van despertar un debat irat i llarg sobre com equilibrar el dret a la llibertat d'expressió i els drets civils amb una estratègia antiterrorista més forta.

L'actual coalició de govern britànica està dividida sobre la nova llei, que permetria a la policia i a les agències d'intel·ligència controlar l'ús que els ciutadans fan d'internet i els mòbils. I la ministra May es va declarar disposada a combatre les reticències que la nova mesura provoca entre els seus socis liberals.

stats