Misc 26/02/2015

L'exèrcit ucraïnès inicia la retirada d'armament pesat de la primera línia del front

"En cas d'intents d'atacs dels separatistes pro-russos, el calendari del replegament d'armes serà corregit", matisa l'Estat Major de les Forces Armades del país en un comunicat

Efe
2 min

KíevL'Estat Major de les Forces Armades d'Ucraïna ha anunciat aquest dijous l'inici de la retirada d'armament pesat de la primera línia del front a l'est del país. "En compliment dels acords assolits a Minsk del 12 de febrer, Ucraïna comença avui a retirar peces d'artilleria de 100 mil·límetres de la línia de separació de forces", afirma en el comunicat el ministeri de defensa del país.

En el document s'afirma que aquesta mesura és "el primer pas per al replegament de l'armament pesat" i que es durà a terme sota la supervisió i verificació de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). "La part ucraïnesa exigeix un alto el foc total i el compliment immediat dels acords de Minsk per tots els seus signataris", afegeix el comunicat.

L'alt comandament ucraïnès ha advertit, però, que "en cas d'intents d'atacs (dels separatistes pro-russos), el calendari del replegament de l'armament pesat serà corregit" i ha subratllat que "les tropes ucraïneses estan plenament preparades per defensar el país".

Els acords de Minsk van ser signats per representants d'Ucraïna, Rússia, l'OSCE i els líders dels separatistes pro-russos de les regions de Donetsk i Lugansk. El pla d'arranjament, de tretze punts, va ser recolzat pels presidents d'Ucraïna, Petro Poroshenko; Rússia, Vladímir Putin; França, François Hollande, i la cancellera federal alemanya, Angela Merkel.

Segons els acords, després de l'alto el foc, les parts en conflicte han de retirar el seu armament pesat a almenys 50 quilòmetres de la línia de separació: per la part ucraïnesa, de les posicions que ocupaven el 12 de febrer, i per als separatistes, de les que tenien al setembre de l'any passat.

stats