05/03/2016

L’escala dels drets

2 min

“Occident oblida que el refugiat prové d’una cultura que s’expressa sobretot en la seva relació amb Déu i amb la dona”, ho diu Kamel Daoud en un article, a propòsit dels fets de Cap d’Any a Colònia, en què parla del “vast univers dolorós i horrible que és la misèria sexual al món àrab”, amb “una relació malaltissa amb la dona, el cos i el desig”. L’article ha provocat rebombori sobretot a França. Un grup de dinou acadèmics de l’àmbit de les ciències socials l’ha acusat de “reciclar els clixés orientalistes més caducs” i d’abonar les tesis xenòfobes.

L’algerià Kamel Daoud és l’autor de Meursault, contre-enquête, una recreació de L’estranger d’Albert Camus. Com a periodista al Quotidien d’Oran ha mantingut una actitud combativa que li ha valgut més d’una amenaça. “L’extrema dreta critica els islamistes per refusar l’altre i jo ho faig per acollir-los”, ha estat la resposta als seus crítics. Daoud adverteix als refugiats i als immigrants musulmans que a Occident “salvaran el seu cos però no els serà tan fàcil negociar la seva cultura”. És evident que el discurs del xoc de civilitzacions enfronta i no explica, i que la clau cultural no pot ser la principal explicació de la violència sexual. La islamofòbia es propaga a Europa i la seva capacitat de destrucció pot ser devastadora. En una societat intercultural, fer possible la conversa, la interrelació positiva, vol dir ser capaços del reconeixement mutu. I per reconèixer-se, cal conèixer-se. Relativitzar o negar factors culturals realment influents en els comportaments, com fan els que denuncien Daoud, no ajuda a avançar.

Dels que s’han referit a aquesta polèmica m’ha semblat especialment convincent la psicòloga Marie-Hélène Brousse, que denuncia “una escandalosa jerarquia dels drets en què els de les dones són situats a baix de l’escala, després dels drets de les minories, els religiosos i els culturals”. I això val per a totes les cultures, tant la musulmana com l’occidental.

stats