Misc 06/01/2016

Kuwait ordena el retorn del seu ambaixador a l’Iran

Ara
2 min
El president de l’Iran, Hassan Rouhani, no oblida el “gran crim” de Riad.

BarcelonaLa reacció en cadena després de l’assassinat del xeic xiïta Nimr al-Nimr per part de l’Aràbia Saudita, i els consegüents atacs a les ambaixades d’aquest país a l’Iran, sembla imparable. Diumenge, un dia després dels assalts als edificis oficials a Teheran, Riad va anunciar el trencament de les relacions amb el país dels aiatol·làs, dilluns ho van fer Bahrain i el Sudan, i els Emirats Àrabs Units van reduir el seu personal diplomàtic en territori iranià. Però la cosa no va acabar aquí. Kuwait va ordenar ahir el retorn del seu ambaixador a l’Iran “a causa de la irrupció de manifestants a l’ambaixada saudita i l’agressió contra el seu consolat”. La decisió arribava poques hores després que el Consell de Seguretat de l’ONU exigís a Teheran que compleixi les seves obligacions internacionals i protegeixi les instal·lacions diplomàtiques que acull. El comunicat de les Nacions Unides recordava el “principi fonamental de la inviolabilitat dels recintes diplomàtics i consulars”.

La pressió sobre l’Iran va continuar en augment al llarg de tot el dia d’ahir. Bahrain, per exemple, va anunciar la suspensió de tots els seus vols amb destí o origen al país de majoria xiïta. Altres països, en canvi, van fer una crida a la calma. Turquia, que també va condemnar els atacs a les ambaixades a Teheran, va demanar esforços per mantenir la pau. “La tensió sectària està creixent i hem de fer esforços de sentit comú”, va dir el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu. El Pakistan, per la seva banda, es va oferir a mediar entre l’Iran i l’Aràbia Saudita i va advertir del perill que el terrorisme es beneficiï de l’escalada de tensió al Pròxim Orient.

Teheran no oblida el “gran crim” saudita

Però així com l’Aràbia Saudita no sembla disposada a abaixar el to en el curt termini, tampoc l’Iran pretén cedir. El president d’aquest país, Hassan Rouhani, va deixar clar ahir que el trencament de les relacions diplomàtiques no eximeix de culpa Riad pel “gran crim” que va cometre en executar el líder religiós i 46 persones més dissabte. “Esperem que els països europeus que constantment reaccionen davant els drets humans aquest cop també compleixin els seus deures”, va afegir.

stats