POLIESPORTIU
Misc 01/10/2017

El món de l’esport també plora

Gerard Esteva viu en primera persona les agressions quan feia cua per anar a votar

3 min
Gerard Esteva

BarcelonaGerard Esteva, president del Comitè Olímpic de Catalunya (COC) i de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), va anar a votar a l’IES Pau Claris, però es va veure sorprès per les càrregues dels antidisturbis de la Policia Nacional. “Quan estava fent cua, han aparegut i han començat a agredir-nos amb les porres i els escuts, amb escarni i sense discriminar les persones grans. He viscut l’odi i la violència en primera persona, com tanta gent”, va assegurar Esteva en declaracions a l’ARA. El dirigent va acabar votant a la tarda al Centre Cívic Parc-Sandaru. “L’Estat espanyol ha creuat una línia vermella i recuperar la normalitat ja serà impossible. És inacceptable el que ha passat. Han agredit gent pacífica, persones dels barris que baixaven a votar. Les experiències que hem viscut no les oblidarem mai perquè són d’una gran càrrega emocional”, va lamentar.

Jordi Sans, exjugador de waterpolo cinc vegades olímpic i actual director esportiu de la UFEC, no va poder contenir les llàgrimes quan va patir les càrregues policials de les Cotxeres de Sants. “Ara entenc l’A por ellos, oe, oe, oe. Han vingut a pegar, a fer-nos mal, a tallar-nos la democràcia i la llibertat d’expressió. No estava desarticulat el referèndum? A què ha vingut la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, a pegar a la gent de pau. Sou uns pocavergonyes”, va explicar Sans a través d’un vídeo que va difondre a les xarxes socials. “No entenc com el govern més corrupte d’Europa té el valor de pegar a ciutadans que no es movien, que aixecaven els braços. Ho heu aconseguit, m’heu humiliat, però ens aixecarem”, va dir. Unes hores després de penjar les imatges, Sans va poder votar.

Suspensió de la jornada

La secretaria general de l’Esport va demanar a les federacions i els clubs catalans que suspenguessin la jornada. Els partits de futbol, bàsquet, handbol i hoquei patins, entre d’altres, van ser ajornats. “L’esport català va tornar a estar a l’alçada del dia i estic molt content amb la seva resposta. Amb tot el que estava passant no podíem donar un missatge de normalitat i, a més, havíem d’evitar riscos”, va dir Gerard Figueras, secretari general de l’Esport.

“Jo tenia dos barrets, el de secretari general de l’Esport i el de responsable de l’operatiu del Garraf, però quan hem vist com evolucionava el dia hem pensat que el més coherent era suspendre les competicions”, va argumentar, encara impactat per les imatges de violència protagonitzades pels antidisturbis espanyols.

Figueras va ser crític amb la decisió del Barça de no ajornar el seu partit contra el Las Palmas. “El govern i la secretaria hem estat en contacte amb el club. Respecto la seva decisió, però no la puc compartir. És més important la dignitat d’un país que tres punts a la classificació”, va opinar.

“És un dia complicat per a nosaltres per tot el que està passant a Catalunya. Ara mateix això és el més important”, va recordar Xavi Pascual, entrenador del Barça Lassa d’handbol.

Alguns clubs van fer comunicats per condemnar els atacs. Un dels primers va ser el CE Europa: “Fidel al seu històric compromís de país i amb els valors de la democràcia i el civisme, l’Europa condemna sense matisos la censura i l’atac físic al dret d’expressió popular pacífic i social que una part majoritària del poble de Catalunya, partidària de diverses opcions ideològiques, vol exercir avui. El CE Europa estarà al costat del que la nostra societat i la resta de clubs de futbol de casa nostra vulguin decidir conjuntament i que pugui afectar els nostres entorns esportius i socials”.

La UE Olot va ser un altre dels clubs que va emetre un comunicat de condemna contra “la més absoluta de la violència i la repressió per impedir el dret democràtic i la llibertat d’expressió dels ciutadans de Catalunya”. El Catgas Energia Santa Coloma i l’Spar Citylift Girona tampoc es van mantenir al marge. Criticat pel silenci de fa uns dies, el Joventut de Badalona també va dir-hi la seva: “Davant els fets d’avui i dels últims dies el club, en la seva condició d’entitat esportiva amb una llarga trajectòria de difusió dels valors de l’esport i el respecte al contrari, fa una crida a la calma i al manteniment de la convivència entre tota la població, condemnant qualsevol tipus de violència”.

Esportistes com Aleix Espargaró, Kilian Jornet i Núria Picas també van criticar l’actuació de l’Estat.

stats