Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics es posen en marxa a Fukushima, la ciutat convertida en un símbol

La zona que va viure el tsunami del 2011 ha sigut l'escenari del primer esdeveniment dels Jocs, un partit de softbol

4 min
Minori Naito, del Japó, jugant contra Austràlia en el primer esdeveniment dels Jocs Olímpics de Tòquio.

BarcelonaCinc anys després de veure com s'apagava la flama olímpica a Rio de Janeiro, els Jocs Olímpics de Tòquio s'han posat en marxa amb els primers esdeveniments del seu calendari. Malgrat que la cerimònia inaugural serà aquest divendres, a les dues de la matinada hora catalana els Jocs s'han estrenat amb el partit de softbol entre el Japó i Austràlia, que ha acabat amb victòria local (8-1). El softbol, el beisbol i el futbol són els tres esports amb partits programats durant les 48 hores anteriors a la inauguració oficial. Després d'aquests partit, s'han jugat dos més amb el triomf dels Estats Units sobre Itàlia (2-0) i del Canadà sobre Mèxic (4-0). També ha començat la competició de futbol femení amb la derrota de les campiones del món, Estats Units, contra les sueques per 3-0, el triomf del Regne Unit contra Xile (2-0) i la golejada del Brasil sobre la Xina (5-0).

En aquest cas, les autoritats han volgut que el partit de softbol, una variant del beisbol que només juguen dones al programa olímpic, fos de manera simbòlica a l'estadi Azuma de la ciutat de Fukushima. Malgrat que inicialment es va valorar permetre el 50% d'espectadors, ja que el covid-19 no està tan estès a Fukushima com a Tòquio, el partit ha estat finalment a porta tancada, més enllà d'algunes autoritats com la presidenta del comitè organitzador, Seiko Hashimoto. Tant el softbol com el beisbol, dos esports molt populars al Japó, retornen al programa olímpic per primer cop des de l'any 2008, quan les japoneses van guanyar la medalla d'or en la final contra els Estats Units.

Reika Utsugi, la seleccionadora japonesa, s'ha mostrat emocionada per poder debutar a Fukushima. "Quan es va viure la tragèdia va ser com si colpegessin la meva segona casa, va ser molt dur", recordava Utsugi, una xinesa que va arribar al Japó als anys 90 per jugar a softbol, es va nacionalitzar al país i s'hi va quedar per sempre. "Vaig estar molt contenta al saber que podríem jugar aquí", ha dit abans del contundent triomf de les seves jugadores.

L'elecció de Fukushima no és casualitat. Quan Tòquio va ser elegida com a seu dels Jocs l'any 2013, el govern japonès havia convertit el projecte en un símbol del renaixement després de la tragèdia viscuda en aquest ciutat, on primer un terratrèmol i després un tsunami van provocar una catàstrofe perquè van afectar la central nuclear de la regió. Més de 18.000 persones hi van perdre la vida. L'arribada de la pandèmia el 2020 va provocar que els Jocs fossin ajornats un any i es posin en marxa just 10 anys després d'una tragèdia que encara provoca forts debats a la societat japonesa, tant per la gestió del govern com pel paper que hauria de tenir l'energia nuclear al país on van llançar-se les dues primeres bombes atòmiques sobre població civil, el 1945.

Yoshihide Suga, el primer ministre que ha pres el relleu de Shinzo Abe, ha defensat que la cita olímpica esdevindrà el símbol del renaixement tant dels fets del 2011 com de la pandèmia. El covid-19, però, ha provocat que els Jocs es facin sense públic, amb la major part de la població en contra que s'hagin tirat endavant i amb nombrosos casos positius a la vila olímpica que han encès els llums d'alarma entre els organitzadors.

La decisió de portar alguns partits de softbol, beisbol i futbol a Fukushima ha generat debats entre els ciutadans d'aquesta ciutat i els familiars dels supervivents, dividits entre els que ho veuen amb bons ulls i els que creuen que el govern utilitza el seu dolor a favor dels seus interessos. Dos dels polítics més populars dels últims 40 anys al Japó, de fet, s'han enemistat al voltant del debat sobre l'energia nuclear. Junicho Koizumi, primer ministre del 2001 al 2006, s'ha convertit en un dels grans crítics després dels fets de Fukushima i ha acusat Shinzo Abe i Yoshihide Suga de "vendre's al lobi d'empreses nuclears". El Japó va aturar tots els seus reactors nuclears després dels fets del 2011, i actualment n'ha reiniciat 9 dels 42 que hi ha en total al país. El govern de Suga preveu que el 2030 ja siguin 30 els reactors en funcionament.

A Fukushima, molts veïns han criticat invertir més de 10.000 milions d'euros en els Jocs Olímpics, quan encara queda feina per fer a la zona. El govern encara té grans magatzems amb un munt de terra contaminada guardada en més de 6,5 milions de sacs negres, població en habitatges provisionals i polèmiques com la d'aquest any quan va anunciar que tornaria al mar aigua contaminada que havia tractat, al considerar que els nivells de contaminació són baixos. La mesura va ser aturada després de les queixes dels pescadors de la zona i organitzacions ecologistes. El govern havia arribat a crear una mascota divertida per explicar a les xarxes socials que tornar l'aigua al mar no era una tragèdia. La mascota, Mr. Tritium, no va tenir una bona rebuda i va durar poc. Sean Burnie, un dels portaveus de Greenpeace, va presentar un informe en què es demostrava que en algunes zones de Fukushima els nivells de radiació encara són massa alts, i qüestionava que "es vulgui mostrar la presència dels Jocs a Fukushima com una símbol del renaixement, quan encara queden uns 40 anys de feina per acabar la feina a la zona del reactor nuclear". Segons Burnie, "se suposava que la zona on descansen els atletes estaria 100% neta de restes nuclears i s'ha detectat un nivell de radiació preocupant en algunes zones".

El Japó-Austràlia de softbol, primer esdeveniment dels Jocs Olímpics de Tòquio
stats