Misc 07/01/2015

L'Estat eleva de 2 a 3 el nivell d'alerta antiterrorista després de l'atac a 'Charlie Hebdo'

La decisió és "transitòria", matisa el Jorge Fernández Díaz

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La reunió d'urgència aquest dimecres al ministeri de l'Interior dels responsables de la lluita antiterrorista a l'Estat. EFE

MadridEl govern espanyol ha decidit elevar el nivell d'alerta antiterrorista a l'Estat després de l'atac al setmanari francès 'Charlie Hebdo'. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, però, ha matisat que aquesta decisió és "transitòria". "No existeix cap element objectiu que pugui suposar un risc addicional per a Espanya, una altra cosa és que l'escenari internacional ens permeti parlar d'una amenaça genèrica que compartit tots els països occidentals en general", ha afegit en roda de premsa després de reunir-se amb els màxims responsables de la lluita antiterrorista de l'Estat.

Espanya passa així d'un nivell dos amb intensitat alta d'alerta a un de tres en intensitat baixa, dins d'una escala de cinc. Es tracta del mateix nivell que va assolir l'Estat el juny durant els nou dies previs a la proclamació de Felip de Borbó. Llavors l'alerta va ser de tres amb nivell alt, per tant, ara és inferior a la que va haver-hi en aquell moment.

Fernández Díaz no ha aclarit quants efectius especials reforçaran els habituals. Simplement ha assenyalat que es restringirà l'accés a les infraestructures crítiques amenaçades. El Centre Nacional de Protecció d'Infraestructures Crítiques tindrà elaborat ja aquesta nit un llistat de quines seus tenen un risc potencial de patir un atemptat.

El problema de les falses alarmes

El ministre de l'Interior s'ha mostrat molt preocupat per l'"efecte emulació" que s'ha produït des de l'atemptat aquest matí. La redacció del diari 'El País' ha estat desallotjada després de rebre un paquet sospitós. Més tard s'ha confirmat que es tractava d'una falsa alarma. "Sabem que és quelcom que ve associat a quest tipus de fenòmens [els atacs terroristes] i això ens indueix a la decisió d'elevar el nivell d'alerta antiterrorista", ha dit Fernández Díaz, qualificant de "temeritat" no fer-ho.

stats