Misc 24/05/2019

Les institucions europees són dels homes blancs

els 751 eurodiputats que hi ha al Parlament Europeu només tres són negres. A més, només el 36,4% de tots els escons de l’hemicicle els ocupen dones

i
Júlia Manresa
2 min
Les institucions europees són dels homes blancs

Brussel·lesL’Eurocambra és plena d’homes blancs. Dels 751 eurodiputats que hi ha al Parlament Europeu només tres són negres. A més, només el 36,4% de tots els escons de l’hemicicle els ocupen dones. Una falta de diversitat que és encara més greu si es miren les altres institucions europees. No hi ha ni hi ha hagut mai cap comissari negre, tampoc entre els 28 caps d’estat i de govern que es reuneixen al Consell Europeu. A la Comissió no hi ha cap dona en les vicepresidències, només l’Alta Representant en política exterior, Federica Mogherini, és dona. Només hi ha nou comissàries d’un total de 28.

Segons un informe de la Xarxa Europea Contra el Racisme, només un 3% de tots els candidats de les europees són negres, mentre que es calcula que hi ha un 10% de població negra a Europa, un percentatge que s’eleva més si es tenen en compte altres minories ètniques completament infrarepresentades o no representades com ara la gitana. Només hi ha 184 candidats negres a les llistes europees, una xifra que cau a 149 si restem els del Regne Unit (si es produeix definitivament el Brexit), ja que és el país que més candidats negres té a les llistes. El segueix França. A més, aquesta organització també avisa que d’aquests pocs candidats negres, només un 21% tenen opcions clares de guanyar. Per tant, el pròxim Parlament Europeu serà encara menys divers si es fa realitat el Brexit.

Amb el Brexit, de fet, ja s’ha perdut una de les líders de la UE, Theresa May. Dels 28 només hi havia May, Angela Merkel (Alemanya) i Dalia Grybauskaite (Lituània). A la presidència de la Comissió Europea, els candidats oficials dels dos partits més votats també són dos homes, però la liberal Margrethe Vestager competeix amb força.

stats