Eleccions a Madrid

Iglesias abandera una treva dels partits d'esquerra per fer fora Ayuso

El partit lila crida a la mobilització de barris humils i municipis del sud de Madrid

i
Ot Serra
3 min
El candidat de Podem el 4-M, Pablo Iglesias, en l'acte de presentació de la candidatura

Madrid"No demanaré el vot per cap candidatura. Hem de sumar les tres. Si tenim una actitud cooperativa, podem guanyar". Acostumat a sorprendre –sense anar més lluny, amb el canvi de la vicepresidència segona del govern espanyol per les eleccions a Madrid–, Pablo Iglesias innova de cara al 4-M i no vol rivalitzar amb la resta de forces progressistes. El sorpasso al PSOE va quedar com una batalla perduda i els comicis a la Comunitat de Madrid no es plantegen en aquest sentit, sinó únicament en clau de fer fora Isabel Díaz Ayuso del govern. "No cridarem, ni insultarem, ni buscarem enfrontament, però el 4-M anirem sense fer soroll, discretament, a deixar la papereta perquè les esquerres governin a Madrid", ha dit el cap de llista en la presentació de la candidatura d'Unides Podem, en una picada d'ullet al socialista Ángel Gabilondo, que ha vetat d'entrada a Iglesias per les seves postures "extremistes".

La formació lila arrossega conteses electorals decebedores, condicionades per la falta d'objectius clars que mobilitzin el seu electorat. En un acte celebrat en un recinte tancat i sense públic a causa del coronavirus, la nova vicepresidenta tercera del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha fet una crida a "emocionar-se" per sortir a votar el pròxim 4 de maig. "Diu Rafa Mayoral –dirigent de Podem– que quan parlem de certes coses ens brillen els ulls". Així ha engegat Iglesias el seu discurs, en la mateixa línia, per tancar un míting en què diversos candidats gairebé arriben a les llàgrimes davant el repte que es presenta el 4-M. Aquest cop Podem sí que ha trobat un objectiu en aquestes eleccions i s'hi ha "bolcat". Tant és així que s'hi ha implicat el líder de la formació.

Amb aquesta dosi d'èpica, el partit lila centra el missatge en fer fora Ayuso de la Puerta del Sol davant l'amenaça que governi amb l'extrema dreta de Vox. "Aquesta candidatura té un objectiu: fer que la majoria social de la Comunitat de Madrid parli el 4 de maig. Si ho fa, hi haurà un govern d'esquerres. Aquest és l'element diferencial. Un govern d'esquerres en el qual sumarem diferents forces, però respon a dades en què ja estem treballant: si als barris humils de Madrid i pobles del sud s'arriba a nivells de participació com als barris pudents, ja està fet", ha assegurat Iglesias en la seva intervenció. El candidat no ha arribat a citar Més País i el PSOE, però les referències han sigut evidents.

"El factor de desmobilització més gran és veure les esquerres pegar-se. A cada entrevista em busquen perquè digui alguna cosa contra altres candidatures progressistes. Ni una paraula trobaran contra les candidatures necessàries per fer govern. Això és el que han buscat sempre i l'error al qual han caigut les esquerres: no entendre que el que més desmobilitza és veure baralles. El que cal veure és il·lusió i ganes", ha insistit el líder de Podem, capaç de fer tots els papers de l'auca en funció del que considera més convenient. Després d'haver-se estrenat al govern de l'Estat, ha asseverat que ara pot presentar davant la ciutadania "experiència de gestió", no només per haver sigut vicepresident, sinó perquè a l'acte hi han assistit els ministres d'Unides Podem –Yolanda Díaz, Irene Montero, Manuel Castells, Alberto Garzón i Ione Belarra– i secretaris d'estat com Nacho Álvarez i Noelia Vera. 

Contra 25 anys de governs del PP

L'estímul que vol projectar Podem és l'oportunitat d'acabar amb 25 anys de governs del PP, fita que el 2019 va quedar a tocar d'un escó. L'hecatombe de Cs i l'aposta d'Iglesias poden remoure ara l'aritmètica, auguren des del partit lila. En la composició de la llista, Podem ha volgut incorporar perfils d'oposició a les polítiques implementades pels governs conservadors. Una de les més destacades és Alejandra Jacinto, advocada i activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que ha recordat resolucions del TEDH i l'ONU que han assenyalat Madrid per no garantir el dret a l'habitatge digne.

El més aplaudit ha sigut Serigne Mbaye, el número 9 de la candidatura, un senegalès nacionalitzat espanyol el 2018 després de molts anys en situació irregular. "A través de la meva veu, que és la de l'antiracisme i els sensepapers, volem lluitar per demostrar que Madrid és multicultural i erradicar el racisme", ha subratllat. Després, Iglesias s'hi ha referit: "Que vinguin ultradretans que han xuclat de la teta de l'Estat a dir que són més espanyols que el Serigne. Doncs no, el més espanyol és ell. I a partir del dia 4 es dirigiran a ell com a se senyoria", ha clamat Iglesias.  

stats