Ciclisme
Misc 24/12/2021

Guillaume Martin, el ciclista que roda per la Vuelta acompanyat de Fernando Pessoa

Roglic encara la darrera setmana com a favorit, amb el francès de 28 anys a l'ombra en la segona posició

2 min
Guillaume Martin, el ciclista que roda per la Vuelta acompanyat de Fernando Pessoa

BarcelonaLa Vuelta ciclista a Espanya entra en la seva darrera setmana amb totes les mirades al clatell del vigent campió, l’eslovè Primoz Roglic. Malgrat anar tercer a la general, tothom dona per fet que és el gran favorit. Els seus rivals saben que necessiten atacar als cims asturians per poder arribar a la contrarellotge individual del darrer dia amb opcions. “Li hauríem de treure un minut a Roglic a la general abans de la contrarellotge”, admet el colombià Miguel Ángel López. “Em motiva poder aspirar al títol, però caldrà superar Roglic a la muntanya”, diu el mallorquí Enric Mas. De moment, el líder és el sorprenent noruec Odd Christian Eiking (Intermarché), que admet que no s’imagina guanyant la prova. Roglic és tercer a 1.36 minuts, i Mas quart, a 2.11. 

I entremig somia Guillaume Martin (Cofidis), segon a 54 segons del líder. Martin aspira a ser el primer francès a guanyar una gran volta des de Laurent Jalabert a la Vuelta del 1995. “Encara no sé quin sostre tinc. Em motiva aspirar a ser el líder de la Vuelta, però haig de descobrir els meus límits”, diu. Martin no és un ciclista com els altres. La seva mare era professora d’interpretació i el seu pare professor d’aikido, art marcial que Martin, llicenciat en filosofia, practica per relaxar-se. De fet, va escriure el llibre Sòcrates en bicicleta i una obra de teatre sobre Plató on uneix la seva passió per la filosofia amb les experiències viscudes a la carretera. A la Vuelta el seu company de viatge és l’escriptor portuguès Fernando Pessoa, ja que ara mateix està llegint El llibre del desassossec. Un doble viatge, físic i interior, mentre busca saber més d’ell mateix. “A la filosofia cal confrontar les teves certeses. Al ciclisme, cal posar-se a prova”, explica un ciclista que, sense fer gaire soroll, aspira al seu primer gran podi. Si al Tour va arribar a ser segon durant alguns dies en què va engrescar la parròquia francesa, abans de caure fins a la vuitena posició, a la Vuelta va començar a poc a poc per culpa d'una caiguda, però va superar Roglic a la general el dia que els favorits van despistar-se i van permetre que una escapada anés massa lluny i fes líder Eiking. Martin va tenir aquell dia la gran oportunitat per veure de quina pasta està fet.

L'etapa d'aquest dimarts, la setzena de la Vuelta, serà una de les darreres oportunitats per als esprintadors, amb un recorregut de 180 quilòmetres entre Laredo i Santa Cruz de Bezana. Dimecres ja tocarà pujar als llacs de Covadonga i dijous l'etapa reina, amb l'ascens al cim del Gamoniteiru, on la cursa pot quedar vista per a sentència.

stats