Misc 02/08/2019

La Fiscalia Anticorrupció demana imputar Aguirre i Cifuentes pel finançament irregular del PP a Madrid

També demana citar com a investigats els exconsellers Güemes i Lamela i l'expresident d'Indra

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Francisco Granados i Esperanza Aguirre, en una imatge d'arxiu / EFE

MadridLa Fiscalia Anticorrupció demana imputar al voltant de 25 persones en relació amb quatre peces separades que investiguen diverses operacions de finançament irregular del Partit Popular de Madrid i presumptes comissions en el que es presenta com l'impuls final de l'anomenada operació Púnica. Segons un escrit presentat aquest divendres, dia 2 d'agost, la Fiscalia Anticorrupció defineix el pla d'actuació sobre aquestes quatre peces, que formen part de les onze que ha totalitzat la investigació de Púnica.

Les fiscals de la Fiscalia Anticorrupció, Carmen García Cerdá i María Teresa Gálvez, demanen que declarin en qualitat d'imputades/investigades les expresidentes de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, que s'uneixen així a Ignacio González, que ja té aquesta condició. Les fiscals sol·liciten també la imputació de Juan José Güemes i Manuel Lamela, que van ser consellers de Sanitat del govern de Madrid.

L'acció investigativa no es limita als polítics.

Un aspecte clau del presumpte finançament irregular esmentat són els pagaments de 566.497 euros, entre d'altres, fets per l'empresa de consultoria Indra a les campanyes de la candidata del PP Esperanza Aguirre, en les eleccions autonòmiques del 2007 i el 2011.

Les fiscals sol·liciten que declari en qualitat d'investigat Javier Monzón, que va ser president d'Indra en l'època en què es van fer aquests pagaments qualificats com a "desviació de fons per fer pagaments al Partit Popular de Madrid".

El que va ser número 2 de Monzón, el conseller delegat d'Indra, Javier de Andrés, com altres executius d'Indra, es manté com a imputat. Durant la investigació, les fiscals van confirmar que no hi ha constància de les feines fetes per dues societats a les quals Indra va pagar els esmentats 566.497 euros i que van ser canalitzats a les campanyes d'Esperanza Aguirre, segons l'últim informe del 20 de juny de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

Monzón és des de mitjans del 2018 president no executiu d'Openbank, filial del Banco Santander, i va passar de la vicepresidència no executiva de Prisa a president no executiu del consell d'administració d'aquest grup el desembre del 2018.

Les fiscals sol·liciten, també, la imputació de l'empresa Indra com a persona jurídica.

Fonts jurídiques assenyalen que les fiscals consideren tan "amarrades" les imputacions de pagaments irregulars que han optat per citar l'empresa com a responsable.

Es dona la circumstància, segons assenyalen fonts jurídiques, que Indra ha reconegut, en una sentència penal dictada per l'Audiència Provincial de Madrid respecte d'un deute de l'empresa amb Hisenda, haver fet facturació falsa. La sentència s'ha dictat amb la conformitat d'Indra. Les fiscals, doncs, han decidit iniciar la fase final de la investigació amb Indra com a persona jurídica imputada.

L'escrit de les fiscals García Cerdá i Gálvez ha sigut supervisat acuradament des de fa setmanes, segons fonts consultades per ARA, pel fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón.

La decisió de presentar-lo en aquestes dates obeeix, segons aquestes fonts, a la necessitat d'avançar en l'últim quadrimestre del 2019 cap al processament (conversió de les diligències prèvies en procediment abreujat) dels investigats.

Les quatre peces que rebran un impuls en els pròxims mesos són, precisament, la número 6 o contractació de l'empresa Cofely, filial de la multinacional francesa GDF Suez (presumptes tripijocs en els contractes públics d'eficiència energètica de més d'una desena de consistoris de la Comunitat de Madrid); la número 8 o operacions del que es coneix com "la CAM de Francisco Granados", és a dir, l'etapa de Francisco Granados a la Comunitat de Madrid; la 9, relativa als "fets concernents al desviament de fons per a pagament de despeses del Partit Popular de la Comunitat de Madrid", i la número 11, referida a la contractació d'Alfedel, l'empresa d'assessoria escolar de la trama de Púnica per muntar la construcció d'una xarxa de col·legis concertats a través de concursos públics presumptament arreglats.

La peça de finançament del PP de Madrid uneix en una sola les investigacions de Lezo i Púnica.

Fonts jurídiques asseguren a l'ARA que el jutge García-Castellón dictarà una interlocutòria amb els fets que descriuen àmpliament les fiscals García Cerdá i Gálvez per començar a prendre declaracions dels imputats/investigats al setembre.

stats