ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU
Misc 16/09/2013

"Aquest cop és diferent": Brussel·les llança la campanya informativa de les eleccions europees del 25 de maig

El Parlament Europeu recorda que per primera vegada els més de 500 milions de ciutadans comunitaris "escolliran" indirectament el president de la Comissió Europea

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BarcelonaEncara queden vuit mesos, però el Parlament Europeu ja ha llançat la campanya informativa de cara les eleccions previstes per al pròxim 25 de maig. En un context de crisi i d'un clar desencís europeista –segons indiquen les últimes dades de l'Eurobaròmetre–, Brussel·les vol transmetre que aquests comicis seran "diferents". I és que per primera vegada els ciutadans europeus podran "escollir", de forma indirecta, el nou president de la Comissió Europa, un dels punts del nou Tractat de Lisboa, que va entrar en vigor molt poc després que se celebressin les últimes eleccions europees.

Per això Brussel·les es reivindica en un vídeo perquè els europeus votin en unes eleccions que cada cinc anys sumen menys participació. Protestes, disturbis, violència, pasteres... "No és un vídeo de l'estil tot va bé i tot serà una festa, sinó que mostra la realitat i transmet que dependrà de nosaltres com evolucionem", ha dit el portaveu del Parlament i director de mitjans, Jaume Duch, durant la presentació de la campanya a Barcelona.

El repte dels populismes i l'euroescepticisme

Però el principal repte dels europeistes convençuts en aquests comicis és com transmetre als ciutadans que realment el Parlament Europeu decideix, i no només alguns caps d'estat. Una visió que han compartit la majoria d'eurodiputats catalans reunits aquest dilluns a Barcelona, que han alertat del risc que els grups populistes i euroescèptics dominin un Parlament molt fragmentat si la participació és baixa.

"Ens hi juguem molt –ha destacat Maria Badia, del grup socialista–. Perquè ens hi juguem que Europa continuï sent un punt d'esperança. La percepció dels ciutadans és que algú pren les decisions, però no ells".

Raül Romeva, del grup d'Els Verds –que ja ha avançat que no es presentarà al maig–, ha presentat un discurs similar: "Ens trobem davant d'una paradoxa, mai Europa havia tingut tant de pes i, alhora, tan mala premsa".

stats