Els EUA avalen la vacuna monodosi de Johnson & Johnson

També s'ha demostrat eficaç en països on han sorgit o s'han estès noves variants

Ara
2 min
Imatge d'arxiu de la vacuna Johnson & Johnson

BarcelonaL’Agència d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en les sigles en anglès) ha confirmat aquest dimecres les dades d’efectivitat i seguretat de la vacuna contra el coronavirus de Johnson & Johnson, que només requereix una sola injecció i és efectiva amb els quadres greus de la malaltia i amb les noves variants. Així, el comitè consultor de la mateixa FDA decidirà aquest divendres si autoritza d’emergència incorporar la vacuna de Johnson & Johnson a la campanya de vacunació dels Estats Units, juntament amb les dues ja autoritzades: la de Pfizer i la de Moderna. 

A començaments d’aquest mes, Johnson & Johnson va assegurar que les dades dels assaigs clínics de la seva vacuna contra el coronavirus tenen una efectivitat mitjana del 66% a l’hora d’immunitzar contra la malaltia: un 72% a les proves realitzades als Estats Units, un 66% a les de l’Amèrica Llatina i un 64% a les de Sud-àfrica, on s’ha estès una de les variants del virus –com la del Brasil– més resistents. A més, els assaigs també han demostrat que la vacuna prevé el 86% dels casos greus als Estats Units i el 82% a l’Amèrica Llatina.

El fet que aquesta vacuna sigui monodosis, a diferència de les de Pfizer i Moderna, que requereixen dues injeccions, la converteix en una de les més esperades, ja que accelerarà la campanya de vacunació. De fet, la vacuna de Johnson & Johnson (distribuïda per Janssen) podria obtenir l’aprovació d’emergència aquest divendres i s’anunciaria la decisió dissabte, i es començaria a distribuir immediatament per tot el país per administrar-la a persones d’edat avançada i a altres grups de risc.

La nova vacuna es pot emmagatzemar en neveres comunes durant al menys tres mesos, característica que en facilita la logística. Per contra, les de Pfizer i Moderna, que requereixen temperatures sota zero molt més extremes, tenen una eficàcia més elevada, de fins al 95%. 

stats