Controlat el foc del cap de Creus després de dos dies de setge a les flames

Els veïns de les urbanitzacions que encara quedaven desallotjats ja podran tornar a casa aquesta nit

ARA
4 min
Un hidroavió remulla la zona calcinada per l'incendi

BarcelonaEls Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 8 del vespre d'aquest diumenge l'incendi de Llançà i el Port de la Selva, després de dos dies de setge a les flames al cap de Creus. El foc ha cremat una superfície de 416 hectàrees, la majoria dins del Parc Natural del Cap de Creus. Les bones perspectives del matí s'han complert i la feina de les 55 dotacions terrestres i diverses d'aèries sobre el terreny per mantenir el perímetre fred i les brases no poguessin provocar una represa.

Amb la millora de la situació es redueix la presència dels efectius a una quinzena de camions que revisaran que no creixi el perímetre i no hi hagi represes o revisqui algun punt calent. En especial preocupa el flanc dret, el que avançava cap a la Selva de Mar, i dos torrents a la zona de la Vall de la Santa Creu, per si hi havia revifades.

Segons han informat els Bombers, s'aixequen les restriccions que encara es mantenien a les urbanitzacions de la vall de Santa Creu i Mas Ferrer, així com també el confinament i els accessos a Selva de Mar, i els veïns que continuaven desallotjats ja podran tornar a casa seva. En canvi, la carretera GI-6041, que va de Vilajuïga al Port de la Selva i que passa pel Monestir de Sant Pere de Rodes, continua tallada per mantenir el trànsit dels vehicles d'emergència.

Aquesta tarda els esforços dels Bombers se centraven en dues zones on hi ha risc que les flames revifin si bufa la tramuntana: una a la capçalera de l'incendi, en direcció cap a la Vall de Santa Creu, i un altre focus secundari que pot baixar en direcció a la Selva de Mar. Segons el cap operatiu dels Bombers a la zona, Ferran Garcia, totes dues zones han quedat "mal cremades" i podrien tornar a reviscolar si el vent continua bufant. Tot i haver donat per estabilitzat el foc a primera hora del matí, durant la nit de dissabte a diumenge els Bombers han tingut "dos ensurts" per "l'increment del vent" que han fet revifar alguns punts calents, segons ha explicat un altre dels comandaments dels Bombers, Santi Lleonart. Tot i així, els efectius sobre el terreny (un total de 155 bombers) han aconseguit que el foc no creixi més i estabilitzar-lo en aquestes 416 hectàrees. Els efectius sobre el terreny han pogut encerclar el foc amb línies d'aigua i arribar a punts on no s'havia pogut accedir durant el dia. Hi ha ajudat la baixada de la calor i l'augment de la humitat.

Un dels punts de l'incendi que encara fumejava aquest diumenge.

Lleonart ha explicat que una de les dificultats que s'han trobat en les tasques d'extinció del foc és que l'incendi ha avançat de manera "molt inconnexa i discontinua", afectant una superfície molt gran de bosc, i això ha obligat a duplicar els esforços. Només per posar un exemple, s'han hagut de fer servir 12 km de mànegues, ha explicat el cap dels Bombers. Tot i així, els efectius d'emergències s'han mostrat "optimistes" per mantenir el perímetre del foc "fred" durant el dia.

La zona afectada per l'incendi del cap de Creus.

A hores d'ara continua tallat l'accés a Sant Pere de Rodes i els veïns de la Vall de Santa Creu continuen desallotjats. La virulència de les flames a prop de zones habitades va obligar a evacuar fins a 350 persones entre divendres i dissabte, la majoria de les quals ja han pogut dormir aquesta nit a casa seva i la resta -excepte els de la Vall de Santa Creu- han anat tornant durant aquest diumenge al matí. Cinc persones -quatre bombers i un ADF- van resultar ferides de caràcter lleu, per cops de calor, durant les hores més crítiques del foc.

Ara l'objectiu dels Bombers és continuar mantenint a ratlla el foc per poder-lo donar per controlat, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. La tramuntana continuarà bufant a l'Alt Empordà al llarg d'aquest diumenge, amb cops de 40 a 50 km/h. Tot i això, té les hores comptades. Al final de la matinada vinent anirà afluixant i demà a partir del migdia desapareixerà. Per contra, a la zona de l'incendi forestal de Llançà, la temperatura podrà pujar fins als 30 ºC i la humitat relativa baixarà durant les hores centrals del dia per sota del 40%. És per aquesta raó, i per la sequera acumulada a la zona, que el perill d'incendi forestal continua sent molt alt al cap de Creus i a la resta de l'extrem nord de l'Alt Empordà, informa Oriol Rodríguez.

Els Bombers remullant un dels punts afectats per l'incendi del cap de Creus aquest diumenge.

El Govern ha fet una nova crida a la responsabilitat i ha insistit que la policia científica dels Mossos d'Esquadra continua analitzant la burilla que podria haver ocasionat l'incendi del cap de Creus, per identificar l'autor del foc i portar-lo davant de la justícia.

Sense ajuda dels efectius francesos

La Generalitat havia demanat al govern espanyol que sol·licités al govern francès el suport d'hidroavions de gran capacitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Joan Delort, ha explicat que l'executiu de Pedro Sánchez va oferir la possibilitat d'enviar efectius de l'Aragó, que haurien arribat molt més tard que els francesos. Delort s'ha mostrat "enfadat" perquè no s'hagi demanat l'ajuda francesa, que hauria arribat "en un quart d'hora", però ha reconegut que el fet de mobilitzar els efectius d'emergències d'un país veí abans que els propis és un "vell debat" que opina que cal reprendre.

Dissabte, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ja explicava que s'havia cregut "oportú" esgotar abans els "recursos encara disponibles". "Si el foc hagués progressat, es podria haver fet una altra consideració", va assenyalar Bramon, que va explicar que en cas d'una "situació de crisi" haurien sol·licitat el suport francès.

Aquest diumenge els Bombers també han hagut de treballar en un altre petit incendi -de baixa intensitat- al costat del pantà de Camarasa, que ha cremat matoll de sotabosc. S'han activat nou dotacions terrestres i un helicòpter.

stats