09/09/2016

Els espais culturals de Barcelona no pagaran l’IBI

2 min
La Llibreria Calders és un dels espais culturals que es podran beneficiar de la subvenció.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona pagarà l’IBI de tots els espais culturals privats de la ciutat. Teatres, llibreries, galeries d’art, sales de música en viu, comerços culturals i sales de cinema que es dediquin al cinema d’autor (en queden al marge les grans multisales), entre altres comerços, podran bonificar-se fins al 95% de l’IBI del 2015, amb un límit màxim de 5.000 euros per empresa. Qui es beneficiarà de la subvenció és l’operador que fa l’activitat cultural, tant si és llogater com si és propietari del local on té el negoci.

Jaume Collboni, tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, va anunciar ahir aquesta nova línia d’ajudes que considera que és una aposta simptomàtica de les polítiques que voldrà aplicar des de l’Ajuntament: “Donem suport a una activitat privada que genera riquesa cultural i ajudem uns sectors econòmics que generen ingressos, creen llocs de treball de qualitat i són fonamentals per a aquest govern”. “Tots sabem el problema de fiscalitat que hi ha en aquest àmbit”, va afegir Collboni. Per això van decidir utilitzar el marge de maniobra del consistori per beneficiar fiscalment els establiments que es dediquen a la cultura.

El sostre d’aquesta partida serà, per ara, de 500.000 euros -400.000 euros per a espais estables d’exhibició d’arts en viu i 100.000 per a establiments comercials- i, en funció de la resposta dels beneficiaris, que creuen que poden ser uns 250, es podria arribar ampliar. A més, neix amb l’objectiu que tingui continuïtat en els pròxims cursos. De fet, aquesta partida va ser una de les condicions del paquet d’ajudes a la cultura que va negociar el PSC des de fora el govern per aprovar les ordenances.

El vicepresident de l’associació d’empreses teatrals ADETCA, Toni Albaladejo, afirma que aquesta bonificació és “un petit però benvingut ajut”, perquè recorda una vegada més problemes més importants, com és l’IVA cultural del 21%. Per dimensionar la bonificació de l’Ajuntament, el responsable d’Anexa va posar d’exemple els seus teatres: el Teatre Victòria del Paral·lel paga 14.000 euros d’IBI i el Teatre Poliorama 12.000.

Les xifres són molt diferents en el cas de les llibreries. Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, calcula que, de mitjana, l’IBI que paguen les llibreries independents es deu moure aproximadament en els 500-800 euros. “L’ajut els cobrirà tota la despesa. Això no ens salvarà la vida però ens ajuda molt, sobretot a les llibreries mitjanes i petites”, diu Daura, que destaca l’ajut de l’Ajuntament “al comerç de proximitat”, que ha patit en els últims anys una “davallada general de consum” en un terreny tan estratègic com l’editorial.

Altres ajuts per a equipaments

Jaume Collboni va afegir que s’han ajustat altres línies de subvencions per cobrir les despeses d’estructura d’espais culturals. Per acompanyar la nova normativa referent als espais de música en viu, s’amplien les ajudes de 75.000 a 400.000 euros per adequar les sales de concerts, i s’han destinat 600.000 euros a la rehabilitació d’ateneus. Els ajuts per a la renovació de les llibreries també s’ha ampliat considerablement, de 70.000 a 200.000 euros. I està a punt d’obrir-se una convocatòria per a espais independents que arriba als 250.000 euros i una altra línia de suport a la innovació dotada amb 150.000 euros.

stats