Misc 12/04/2022

Entitats memorialístiques reclamen la tramitació urgent de la llei de memòria històrica

El govern espanyol aprova la digitalització de més de 700.000 documents sobre presos polítics del franquisme

ARA
2 min
Moment de la lectura del manifest davant del Congrés dels Diputats

BarcelonaAmnistia Internacional, Ceaqua i l'Intergrup de Memòria i Drets Humans del Parlament s'han unit aquest dimecres a Madrid per reclamar conjuntament "la tramitació urgent" de la llei de memòria històrica. Les entitats han advertit al govern espanyol que "no consentiran més retards" en el procés legislatiu i han subratllat la necessitat de posar fi a dècades "marcades pel silenci i pels obstacles sistemàtics davant iniciatives dirigides per posar fi a les polítiques que conformen un sistema d'impunitat". També han recordat que "a hores d'ara no s'ha complert el compromís" i han demanat al Consell General del Poder Judicial que emeti el seu informe aviat per poder encetar el debat parlamentari que necessita la llei com més aviat millor.

La reclamació arriba el mateix dia que s'ha aprovat la digitalització de més de 700.000 documents relacionats amb les víctimes del franquisme i de la Guerra Civil. El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, han donat llum verda conjuntament a l'acord. Segons Calvo, aquest projecte permetrà posar a l'abast "la informació que fa que un país sàpiga què va passar per dignificar i restituir la memòria històrica".

Al llarg dels dos anys vinents es digitalitzaran prop de 300.000 fitxes de presos polítics de la dictadura franquista en què es recull el registre i l'historial de cada reclús. També es digitalitzaran més de 460.000 fitxes i expedients de propostes de llibertat condicional i de redempció de penes per treballs forçats fetes entre el 1939 i el 1967. A més, hi haurà també unes 37.000 cèdules de presos condemnats a mort i a penes de presó major des del final de la Guerra Civil fins al 1950, 1.400 fitxes de llibertat vigilada i 2.838 expedients d'excarceració condicional emesos per la Junta Provincial de Llibertat Vigilada de Valladolid entre el 1943 i el 1968.

Tots aquests fons formen part actualment de l'Arxiu General de l'Administració, del Centre Documental de la Memòria Històrica i de l'Arxiu de la Real Cancelleria de Valladolid. Quan acabi la digitalització i la descripció dels documents, tots els ciutadans podran accedir-hi a través de diverses plataformes institucionals del ministeri de Cultura, com el portal d'arxius espanyols o la guia d'arxius d'Espanya i l'Amèrica Llatina.

stats