BARÇA
Misc 02/10/2020

L’art de posar i treure Dembélé de l’aparador

El Barça nega que estigui negociant per vendre’l, però no es tancaria a una bona oferta pel francès

i
Albert Nadal
5 min
L’art de posar i treure Dembélé de l’aparador

BarcelonaEl mercat de fitxatges viu l’últim cap de setmana abans que dilluns es tanqui l’actual finestra i no se’n torni a obrir una altra fins al gener. Ahir el Barça va presentar l’última cara nova, el lateral dret de 19 anys Sergiño Dest, que destil·la il·lusió per haver-se sumat a un projecte que només fa un grapat de setmanes va viure una històrica humiliació a Lisboa. Dest, per qui el club pagarà a terminis 21 milions d’euros més cinc en variables, és l’últim exemple de les fórmules econòmiques -l’anomenada enginyeria financera- a les quals s’ha vist abocat el club els últims cursos, amb una tresoreria ja collada per les milionàries operacions dels últims anys i pels alts sous i castigada per la pandèmia del coronavirus.

En aquest context, les prioritats passen per incorporar un central (l’escollit és l’exblaugrana Eric García, a qui li queda un any de contracte al Manchester City) i un davanter que pugui ocupar la posició de nou, on Ronald Koeman voldria incorporar el jugador neerlandès de l’Olympique de Lió Memphis Depay, malgrat que no és un davanter centre pur. Ramon Planes, secretari tècnic del Barça, va assegurar ahir durant la presentació de Dest que la prioritat entre aquestes dues demarcacions passava per reforçar primer l’eix de la defensa que no pas la punta d’atac. Però, per abordar qualsevol de les dues operacions, el club necessitaria abans tancar encara més sortides per una qüestió de tresoreria: cal alliberar massa salarial i injectar diners a les arques. Todibo, Rafinha, Umtiti i fins i tot Dembélé són els principals noms amb què el Barça podria intentar fer calaix. I això vol dir traspassar-los, no cedir-los.

Cada operació té les seves particularitats i la d’Ousmane Dembélé és la que permetria cobrar un traspàs més alt. L’extrem francès, que comença el quart any al Barça després de tres temporades marcades per repetides lesions, és a la retina del Manchester United, tot i que no és la primera prioritat del conjunt anglès, sinó una bala a la recambra si els red devils no poden concretar la compra de la jove estrella del Borussia Dortmund Jadon Sancho. El canal esportiu ESPN apuntava ahir un nou nom en la llista d’interessos del United: el davanter del Sevilla Lucas Ocampos.

En tot cas, Dembélé ja va entrar a les travesses d’un possible intercanvi amb el Juventus en una operació que finalment es va saldar amb Arthur anant cap a Torí i Pjanic arribant a Barcelona. Llavors l’agent del futbolista, Moussa Sissoko, va sortir al pas dient que no creia que el seu representat abandonés el Barça però rebaixava el to respecte a l’estiu anterior, quan va afirmar que continuaria al “100%” al club. Ara prefereix guardar silenci.

Aquest cop el més taxatiu ha sigut el secretari tècnic del Barça, el lleidatà Ramon Planes. “No hi ha cap negociació en curs amb el Manchester United per vendre’ls l’Ousmane. Comptem molt amb ell i esperem gaudir de totes les seves qualitats i arguments futbolístics”. Planes és conscient de les dificultats econòmiques que planteja aquest mercat, que va qualificar del “més complicat” dels últims anys, però va negar que, perquè hi hagi una nova incorporació, el club necessiti abans desprendre’s d’algun dels seus futbolistes.

Malgrat la posició oficial del Barça -Semedo també va ser qualificat d’intransferible pel president Josep Maria Bartomeu en una entrevista a l’agost i ha acabat traspassat al Wolwerhampton de la Premier-, que és estratègica de cara a no rebaixar el preu de mercat de Dembélé, el club veuria amb bons ulls rebre’n una bona oferta (al voltant de 50 milions d’euros o superior) per transferir-lo, perquè encaixaria amb la línia econòmica de l’entitat d’alliberar sous alts i també en aquest cas poder fer caixa. A això s’hi suma el fet que el francès tampoc sembla ara una primera espasa en l’atac de Koeman, perquè ha vist com li han passat al davant futbolistes com Ansu Fati (en estat de gràcia) i Trincão (més compromès en les tasques defensives). Això també ajuda a explicar que el futbolista no descarti ara sortir traspassat.

Todibo, a la rampa de sortida

Una de les sortides que el Barça podria tancar aviat és la del central Jean-Clair Todibo, amb bon cartell al futbol europeu (sobretot a Anglaterra) per la seva joventut (20 anys) i projecció. El Barça espera fer caixa amb el seu traspàs, que podria oscil·lar entre els 10 i els 15 milions d’euros. “Té molt de potencial i més d’un i de dos pretendents que hi estan molt interessats. El jugador també ha manifestat que vol tenir més minuts i sembla acceptar alguna de les propostes que li permetin continuar creixent com a futbolista amb més minuts dels que podria tenir aquí”, va explicar Planes.

Qui continua enquistat al Barça és Samuel Umtiti, per a qui no arriben gaires ofertes a causa de la seva alta fitxa (té contracte amb el Barça fins al 2023) i el seu dubtós estat de forma i rendiment els últims cursos. El futbolista, per la seva banda, està còmode a Barcelona i no tindria cap inconvenient per quedar-s’hi. “Estem buscant la millor solució per al jugador i per al club. El club és al seu costat. Tenim molt de respecte per ell i per la seva trajectòria. Estem buscant la millor decisió conjunta en un mercat molt complicat”, va dir el secretari tècnic sobre un futbolista descartat per Koeman.

Dest, "el perfil de fitxatge a seguir"

Endarrere queden les paraules del president, Josep Maria Bartomeu, quan, després de la desfeta de Lisboa, va ubicar Nélson Semedo com a "intransferible", per acabar-lo venent al Wolverhampton de la Premier League a canvi de 30 milions d'euros més 10 en variables. En el seu lloc ha arribat Sergiño Dest, un futbolista de 19 anys que no deixa d'exhibir un tímid però transparent somriure des que ha aterrat a Barcelona. "Dani Alves és el meu model a seguir. M’hi vull assemblar", va dir en la seva primera compareixença com a blaugrana. Aquest divendres va conèixer Messi: "És al·lucinant poder jugar al seu costat. Estic molt emocionat". Dest també va repartir elogis cap a Sergi Roberto i els que seran els seus nous companys: "És molt bon jugador. Espero aprendre molt d'ell. De fet, espero aprendre molt de tots aquests grans jugadors que hi ha al Barça".

Per la seva banda, Ramon Planes es va congratular per haver pogut tancar aquesta operació. “Dest és un molt bon jugador que ve a completar la plantilla en una posició que volíem reforçar, com és la del lateral dret. Hem estat lluitant amb equips molt importants [com el Bayern de Munic] per fitxar-lo i li vull agrair que ens hagi escollit. És un futbolista ple de futur, criat a l’escola de l’Ajax, amb vocació ofensiva i que no dubtem que, per haver-se format en un planter amb un ADN molt similar al nostre, no tardarà a adaptar-se. Encarna el tipus de fitxatges que volem fer".

stats