Misc 22/07/2014

La Defensora del Poble de Sud-àfrica investiga el funeral de Mandela per "corrupció"

L'organisme estudia si hi va haver contractació a dit en serveis facturats per 4,5 milions

Ara
2 min

BarcelonaLa Defensora del Poble de Sud-àfrica investiga les acusacions de mala gestió, corrupció i ús fraudulent de fons públics en la celebració del funeral de Nelson Mandela, el desembre del 2013. Els proveïdors que van participar en les honres fúnebres van passar una factura de 65 milions de rand (més de 4,5 milions d'euros).

L'oficina de Thuli Madonsela no ha revelat qui hi ha darrere de les denúncies però sí que ha apuntat que la investigació se centrarà en les petites localitats i empreses de la província de Easter Cape, al sud-est del país austral, on va néixer l'expresident sud-africà i on va ser enterrat el 14 de desembre de l'any passat després de 10 dies de dol a tot el país.

Segons l'organisme públic que vetlla pels interessos comuns, el govern provincial d'Eastern Cape va donar sense concurs públic la contractació de part del funeral a una corporació d'empreses que van facturar els 4,5 milions d'euros.

La setmana passada, el principal setmanari del país, Mail & Guardian, va informar que la unitat d'elit de Hisenda investigava l'aparició de 18.000 euros al compte corrent personal de la cap de la província. L'Aliança Democràtica, el partit de l'oposició més gran, ha presentat dues preguntes però el Parlament, on té majoria absoluta el Congrés Nacional Africà (ANC, per les seves sigles en anglès i la formació de Mandela), les ha bloquejat.

No és la primera vegada que el funeral de Mandela es veu esquitxat per la polèmica. El dia de la celebració popular, a l'estadi de futbol FNB de Johannesburg, un fals intèrpret de llengua de signes gairebé li va treure el protagonisme en traduir sense cap mena de sentit les paraules dels líders mundials participants en l'acte.

stats