Misc 18/08/2019

Danny McBride torna a la HBO per riure’s dels telepredicadors

La comèdia familiar ‘The righteous gemstones’ s’estrena avui i suposa el retorn de John Goodman a la televisió

2 min
John Goodman interpreta un telepredicador que ha aixecat un imperi que ara es disputen els fills.

La distància entre el discurs i la realitat és una font de comèdia inesgotable. Polítics, periodistes o policies són alguns dels col·lectius a qui els toca el rebre quan es mostra el contrast entre virtut pública i vici privat. Amb The righteous gemstones (Los Gemstone), la HBO aplica aquest tractament als telepredicadors que, gràcies a la pia almoina, poden viure en cases tan grans que, per desplaçar-se entre els diversos edificis de la finca, han de fer servir un cotxet de golf. Els sis episodis de la primera temporada s’estrenen avui.

La sèrie és una creació de Danny McBride, que ja ha deixat a la HBO dues sèries de culte com son De culo y cuesta abajo i Vice Principals. Com en aquests precedents, ha comptat amb l’ajuda dels seus col·laboradors habituals: el guionista i director Jody Hill ( Cuerpos de seguridad ) i el director David Gordon Green ( Superfumats o Caballeros, princesas y otras bestias ). I també com en les seves anteriors produccions, dobla feina davant i al darrere de les càmeres, ja que encarna el paper protagonista, si bé en aquest cas hi ha un to més coral i repartit amb la resta de personatges.

La família Gemstone -pedra preciosa, en anglès- centra les trames de la sèrie, que arrenca poc després de la mort de la matriarca (interpretada per Jennifer Nettles i a qui veiem en flash-backs ). Eli Gemstone n’és la figura més visible i qui va construir l’imperi econòmic amb les seves megaesglésies escampades per tot el sud del país i un icònic programa radiofònic. Els seus tres fills aspiren a convertir-se en els hereus d’aquest conglomerat recaptatorio-religiós. McBride assumeix el rol de germà gran, naturalment inclinat al relleu successori. Però al darrere hi va en Kelvin (Adam DeVine), més rival que germà. La tercera en discòrdia és la Judy (Edi Patterson), però encara hi ha una altra força desestabilitzadora del clan: l’oncle Baby Billy (Walton Goggins).

Problemes de família

Tot i que hi ha uns quants gags que exploten les contradiccions inherents a la riquesa i l’ostentació quan et dediques al consol espiritual de les classes populars, el gran motor de la sèrie són les disfuncions familiars. Es tracta d’una comèdia de personatges que ha aconseguit aplegar algunes icones de la comèdia americana, com John Goodman (Roseanne, Alpha house ).

Als Estats Units, la sèrie s’ha programat just abans de Succession : una sèrie de background i to molt diferent, però agermanada amb aquesta perquè les dues tracten el problema dels fills que han de substituir una figura paterna tan colossal com ominosa.

ELS PRECEDENTS

‘De culo y cuesta abajo’

Danny McBride va aconseguir l’estatus de comediant de culte amb aquesta peculiar comèdia televisiva en què interpreta un jugador de beisbol en hores rematadament baixes que acaba en un barri residencial de tercera categoria per fer de professor d’educació física d’uns nanos no precisament amables. Aquí va ser on va començar a desenvolupar la seva èpica i estètica del perdedor mediocre que ha traslladat a la seva producció posterior. Els 29 episodis de què va constar es van emetre entre el febrer del 2009 i el novembre del 2013.

‘Vice Principals’

Fidel a l’exploració de les ambicions més mundanes, aquesta sèrie seguia el personatge d’un subdirector d’escola que tenia com a màxima aspiració succeir el director del centre (un institut sense cap interès especial). Quan el director es retira i nomena una altra persona, ell i un company d’armes conspiren per arruïnar-li la reputació i aconseguir el lloc cobejat. Amb la participació de Bill Murray, Walton Goggins i Kimberly Hebert Gregory, la sèrie va tenir 18 episodis repartits en dues temporades, emeses entre el 2016 i el 2017.

stats