11/11/2016

La cua del toro

2 min
Òscar Garcia

Quan, fa onze mesos, Òscar Garcia va fitxar pel Red Bull de Salzburg, l’equip homònim de Leipzig ja tenia coll avall que l’any següent culminaria la trajectòria que ha motivat tant soroll mediàtic com divisió entre els aficionats alemanys, més ara que encapçala la Bundesliga, igualat amb el Bayern. Resumint, Dietmar Mateschitz, l’amo de la multinacional de beguda energètica, va adquirir un club amateur de la rodalia de Leipzig i el va propulsar a la primera divisió un any abans del que preveia el pla de negoci. El 2005, al seu país natal i amb la seva primera compra futbolística, havia liquidat la història de l’Àustria de Salzburg. Sense cap pretensió meteòrica, Òscar volia fer un nou pas cap a l’elit, havent superat l’etapa de formació pròpia i de joves futbolistes i havent tastat l’exigència del Championship anglès. La tasca del sabadellenc en aquest esquema, però, ha esdevingut similar a la dels seus inicis, fins i tot secundària.

L’executor final del pla de Mateschitz és Ralf Rangnick, un dels profetes tàctics del futbol alemany. Que el RB Leipzig jugui amb el poc ortodox 4-2-2-2 amb pressió alta que Roger Schmidt va provar en la seva estada a Salzburg no és gratuït i manifesta el rol del segon equip de Red Bull: laboratori d’idees i planter de promeses per treure’n rèdit esportiu -si se’ls jutja prou bons per pujar a Leipzig- o econòmic -si se’ls ven-. Rangnick, amb qui Òscar es va reunir, és director esportiu dels dos clubs.

El 24 d’agost, quan el Salzburg es va quedar a mig quart d’arribar a la fase de grups de la Lliga de Campions, el vallesà havia perdut tres puntals del curs anterior: dos, Naby Keita i Schmitz, xuclats pel Leipzig; l’altre, Ankersen, traspassat al Copenhaguen. Cinc dels titulars tenien 21 anys o menys, i l’únic gol austríac va costar trenta xuts. La falta d’encert i d’experiència va condemnar el Salzburg i va legitimar l’enèsima ràtzia: el Leipzig va estirar Bernardo i l’Augsburg va incorporar Hinteregger, que va avisar que Red Bull estava “matant” el seu exequip. A Rangnick no li va agradar que Òscar assegurés que calia replantejar objectius, ja que amb titulars com el central Upamecano (18 anys), el migcentre Laimer (19) o el punta Hwang (20), la seva feina era formativa i no de competició. A la lliga el Salzburg és tercer, després de perdre al camp del cuer Mattersburg en un duel sobre fang en què va encaixar dos gols en dues rematades i en què Jonathan Soriano es va lesionar. A Europa juga en un grup feixuc per a un conjunt tan tendre, amb el Schalke, el Krasnodar i el Niça, però va ser a la Riviera on va obtenir el primer i únic triomf. Una crida d’atenció d’Òscar, sovint seguit amb una expectativa especial per l’amistat i el mestratge de Johan Cruyff però que, a Àustria, potser no ha trobat el tros adient per sembrar el futur que se li espera.

stats