24/06/2019

Cs comença a esquerdar-se pels errors de Rivera

2 min
L’estratègia de Rivera duu
 Cs a la primera gran crisi

Era qüestió de temps que l’olla a pressió en què s’havia convertit Ciutadans comencés a tenir fuites. El gir dretà del partit forçat per Albert Rivera en la seva cursa per assolir el lideratge del bloc conservador, i sobretot els acords tàcits amb l’extrema dreta de Vox, estaven provocant profundes contradiccions en els membres de la formació més progressistes o simplement partidaris de ser més flexibles amb els pactes. Rivera havia aconseguit mantenir amb mà de ferro la disciplina interna fins que aquest dilluns les convulsions internes van aflorar amb l’anunci de dues baixes importants. En primer lloc la del portaveu econòmic, Toni Roldán, que havia sigut número dos per Barcelona a les generals, i que és un dels màxims exponents, juntament amb Luis Garicano, del sector liberal del partit. Roldán deixa els càrrecs i l’escó de diputat. I en segon lloc la de l’eurodiputat Javier Nart, que ahir va dimitir de l’executiva tot i que manté l’escó al Parlament Europeu.

La incògnita és si es tracta de dos casos puntuals o estem a l’avantsala d’una crisi de més abast. Recordem que en els últims temps Rivera ha rebut les crítiques d’alguns dels fundadors de Cs, com Francesc de Carreras, i també de l’ex primer ministre francès i ara regidor a Barcelona Manuel Valls, amb qui els taronges han trencat pels seus vots a Ada Colau.

Tot fa pensar, però, que Rivera no rectificarà la seva aposta estratègica per convertir-se en el líder de la dreta espanyola encara que sigui al preu de pactar amb Vox. La portaveu al Congrés i excap de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, va sortir en tromba a carregar contra Roldán i a anunciar que l’ex-CEO de Coca-Cola Marcos de Quinto serà el seu substitut. Si algú pensava que Arrimadas podia representar alguna cosa diferent de Rivera està molt equivocat. I ara mateix els crítics amb el líder taronja estan en franca minoria a l’executiva. La conclusió és clara: Ciutadans ha decidit lligar-se de peus i mans a l’estratègia del seu líder. Si ell s’estavella, serà tot el partit el que ho faci. Rivera és massa orgullós per admetre que s’ha equivocat i està conduint el seu partit al desastre, i aquesta és una bona notícia per a Pablo Casado i el PP. Precisament, aquest dilluns es publicaven enquestes que pronostiquen un enfortiment del bipartidisme en cas de repetició electoral. El PP en sortiria reforçat, mentre que Cs i Vox anirien a la baixa.

La crisi de Cs també és producte de la pressió que està exercint Pedro Sánchez sobre els taronges. Les seves crides perquè s’abstinguin i el deixin governar sense haver de dependre de Podem i els independentistes han obert esquerdes a Cs, que al seu torn també rep pressions de l’establishment econòmic perquè pacti amb el PSOE.

Però l’obsessió de Rivera per convertir-se en el futur president espanyol és massa gran, i l’està portant a equivocar-se una vegada i una altra. Ciutadans és un partit cada cop més petit, més dividit, i que camina a marxes forçades cap a la irrellevància política. I les desercions de Roldán i Nart ho demostren.

stats