Misc 02/03/2015

Corea del Nord respon amb el llançament de míssils a l'inici de les maniobres de Seül i Washington

El règim Kim Jong-un qualifica els exercicis militars d'"assajos d'invasió" del seu país, mentre que la Xina demana rebaixar tensions

Efe
3 min

SeülLes maniobres militars a gran escala iniciades aquest dilluns per Seül i Washington en territori sud-coreà han desencadenat un nou capítol de tensió amb Corea del Nord, que ha reaccionat amb el llançament de míssils al mar i noves amenaces. Els aliats han iniciat els exercicis Key Resolve i FOAL Eagle, en els que tindran lloc com cada any simulacres de resposta a un atac nord-coreà i maniobres en terra, mar i aire.

Tots dos exercicis, qualificats per Corea del Nord com "assajos d'invasió" del seu país, han generat una primera resposta del règim de Kim Jong-un, que ha llançat al mar dos míssils de curt abast. El doble llançament s'ha realitzat des de la localitat de Nampo, a la costa occidental, i els míssils Scud-C nord-coreanshan creuat tot el país fins a caure a més de 500 quilòmetres de distància al mar de l'Est (mar del Japó), segons informacions del govern de la veïna Corea del Sud.

El ministeri de Defensa de Seül considera el llançament de míssils "una provocació", entre d'altres motius per no tenir un avís previ, a més d'"una violació de les resolucions de l'ONU" que busquen posar límit a la capacitat armamentística de Corea del Nord. Així, les Forces Armades sud-coreanes han elevat l'alerta davant possibles noves accions militars i "vigilen de prop" els moviments del poderós Exèrcit Popular de Corea del Nord, un dels més nombrosos del món amb aproximadament 1,1 milions d'efectius.

D'aquesta manera es dóna per fet que el Key Resolve i el FOAL Eagle, dues de les grans maniobres militars anuals amb els EUA, seran en les pròximes setmanes font de tensió igual que ha succeït en anys anteriors. Aquesta tensió, de fet, podria ser "encara més gran" aquest any, segons va comentar a EFE el professor d'estudis nord-coreans Nam Keun-woo, de la universitat de Hanyang a Seül. L'expert va argumentar que en els últims mesos la comunitat internacional ha situat a Corea del Nord en el punt de mira per les seves violacions dels drets humans, de manera que la resposta del règim "podria ser més forta" amb l'objectiu de forçar als Estats units a rebaixar la seva pressió al país.

A més del llançament de míssils, Pyongyang també ha promès "atacs despietats" com a resposta al Key Resolve i al FOAL Eagle, i ha advertit els EUA i Corea del Sud que "lamentaran amargament les conseqüències", segons un comunicat de la seva agència estatal.

La Xina demana rebaixar tensions

Davant d'aquesta situació, la Xina, aliat històric de Corea del Nord i important soci comercial del Sud, ha instat les parts implicades a "augmentar els seus esforços per alleujar la tensió i garantir la pau i l'estabilitat de la regió", segons un portaveu del ministeri d'Afers Exteriors.

A l'espera del que passi les pròximes setmanes, cal recordar que el 2013 els mateixos exercicis militars de Seül i Washington van deslligar una duríssima resposta de Corea del Nord, amb amenaces i hostilitats diàries que van arribar a propagar la por a una guerra imminent. L'any passat, però, Pyongyang va contestar d'una manera més moderada, amb llançaments de míssils al mar i amenaces verbals que van elevar la tensió durant algunes setmanes.

L'exercici Key Resolve, que es desenvoluparà fins al 13 de març, comptarà amb la participació d'uns 10.000 efectius sud-coreans i 8.600 nord-americans, mentre el FOAL Eagle reunirà 200.000 tropes de Seül, 3.700 dels EUA i 70 dels Exèrcits de Austràlia, Canadà, Regne Unit, Dinamarca i França. EUA mantenen 28.500 militars a Corea del Sud i es comprometen a defensar el seu aliat en cas de conflicte amb el Nord com a herència de la Guerra de Corea (1950-1953).

stats