Barça
Misc 17/01/2016

Les claus del Barça-Athletic

L'expulsió de Gorka al minut 3 trenca un partit en què l'equip basc ha de renunciar als seus plans de pressió alta per un replegament passiu que l'enfonsa a la seva àrea

i
Natalia Arroyo
3 min

BarcelonaAmb 87 minuts al davant, sembla excessivament simple resumir el Barça-Athletic en un error de càlcul d'Etxeita. Però l'expulsió de Gorka Iraizoz derivada de la mala protecció de la pilota del central basc, amenaçat per un Suárez tossut a caçar una passada aparentment massa llarga d'Aleix Vidal, ha obert el camí de la golejada al Barça. Ja no només per l'1-0 amb què s'ha seguit jugant, sinó perquè, en veure's amb 10, l'equip d'Ernesto Valverde ha hagut de renunciar als seus plans de pressió alta i esperar ficat a un pam de la frontal de l'àrea. I no és el que volia fer al Camp Nou.

L'onze contra deu que s'ha jugat des del minut 85 ha convertit un partit que s'esperava disputat, en una plàcida possessió de pilota blaugrana, a l'espera de trobar l'esquerda que l'acostés al gol.

L'Athletic no ha tingut més remei que reajustar el seu dibuix en un 4-4-1, que renunciava a la pressió alta sobre la sortida de pilota de Piqué i Mascherano. Els centrals han passat de rebre amb un rival a sobre, a poder reduir metres fins al mig del camp sols en conducció.

L'expulsió obliga l'Athletic a recular i mantenir un bloc mig-baix

No era el guió de partit que havia traçat Valverde, que amb Muniain encara a la gespa, amb igualtat numèrica, havia volgut defensar ben lluny de la seva porteria. Els bascos volien obligar el Barça a jugar en llarg, o a filtrar alguna passada que permetés una recuperació a tres quarts de camp.

Tot i que les intencions inicials de l'Athletic eren agressives

Però res d'això ha servit. L'Athletic s'ha vist aculat al seu camp, basculant de banda a banda al ritme de combinació d'un Barça dinàmic. Els blaugranes han intentat ser ràpids en la circulació i, a part de les habituals parets sobre el carril actiu, han mirat d'activar la ruptura en la banda oposada a l'acció. Aleix Vidal i Rakitic eren els invasors de l'espai dret quan la jugada la feia recular Neymar, bloquejat al seu sector i obligat a anar enrere a través d'Iniesta.

Activar una ruptura a l'altra banda era la prioritat del Barça

A l'altra banda, el passador acostumava a ser Messi, amb ulls al desmarcatge de Jordi Alba o Neymar, tot i que s'ha donat menys que a l'altre costat.

De fet, l'argentí s'ha sentit especialment còmode en la seva versió més migcampista, amb companys al davant d'ell i ell a la base. Rakitic i Aleix Vidal han assumit la dosi de profunditat i amplitud que es perdia amb la presència endarrerida del 10. Que Luis Enrique l'hagi substituït al descans, fins i tot obre la possibilitat que Messi no acabés de rodar fi i triés aquesta fórmula per desgastar-se menys.

Messi atraual peu i Rakitic i Aleix Vidal intenten obrir-li camí

Ha sigut Arda Turan qui ha tingut la responsabilitat de fer de Messi en la segona meitat, i amb el turc el Barça ha mantingut els mateixos patrons de joc. El 3-0 de Suárez en els primers segons ha acabat d'aclarir el panorama d'un partit mort, sentenciadíssim. Tot i així, el Barça ha buscat ritme i intensitat, però prioritzant en tot moment conservar el control per no fatigar-se més del compte.

Neymar, però, ha estat incapaç de censurar-se dríblings perquè la seva capacitat de desbordar és imparable ara mateix. Sobre el desequilibri del brasiler, el Barça s'ha animat a anar endavant (així ha arribat, per exemple, el quart gol de Rakitic, i després els últims dos de Suárez), però ha patit les conseqüències en alguna pèrdua de pilota o acció no finalitzada. Amb les línies estirades i menys tensió en la primera pressió, l'Athletic ha pogut connectar amb el seu davanter, despenjat a dalt. Williams ha iniciat la dinàmica de contraatacs solitaris que, després, ha continuat Sabin Merino.

Williams (i després Merino) contraataquen en solitari

Entre tots dos, han fet córrer enrere el Barça, han provocat dues grogues delicades a Mascherano i Piqué, i han donat certa feina a Bravo. El xilè, però, ha tornat a poder mantenir la porteria a zero. I ho ha pogut fer també quan la lesió de Jordi Alba ha obligat Luis Enrique a moure peces. Ha entrat Bartra, que s'ha situat a l'eix de la defensa amb Piqué. Mascherano ha avançat la seva posició, al lloc de Busquets, que ha passat a fer d'interior, des d'on s'ha mogut Sergi Roberto (que havia entrat per Rakitic) per ocupar el lloc de lateral esquerre.

stats