VIOLÈNCIA
Misc 05/01/2016

Un centenar d’alcaldes morts en una dècada a Mèxic

Ara
2 min
Un centenar d’alcaldes morts en una dècada a Mèxic

BarcelonaGisela Mota és l’última alcaldessa assassinada a Mèxic. Un grup de sicaris va acabar amb la seva vida dissabte, 2 de gener, només 24 hores després que assumís el càrrec de primera regidora al municipi de Temxico. Però la llista d’edils executats és llarga. En una dècada un centenar d’aquests càrrecs i un miler de funcionaris han sigut víctimes d’atemptats al país, segons va denunciar ahir l’Associació d’Autoritats de Mèxic AC, que va demanar un càstig exemplar per als assassins. De moment la policia ha detingut tres persones com a presumptes autors materials. Es tracta d’un menor d’edat, un jove de 18 anys i una dona de 32, detinguts en una operació en què van morir dos sospitosos més. La Fiscalia va apuntar que els arrestats pertanyen al càrtel Los Rojos o hi estan relacionats.

Segons l’entitat, l’assassinat de Mota, de 33 anys, és un altre “toc d’alerta” que obliga les autoritats a “treballar de manera conjunta i replantejar les estratègies a fi de garantir la governabilitat” a Mèxic.

El país, governat per Enrique Peña Nieto, té un dels índexs de violència més elevats, amb gairebé 3.000 homicidis mensuals, segons les dades de les autoritats de seguretat pública. La violència no només està provocada per grups organitzats relacionats amb el narcotràfic, sinó que hi participen cossos policials corruptes, com es va poder demostrar amb la detenció de l’alcalde d’Iguala i la de diversos agents locals en la investigació del cas de la desaparició dels 43 estudiants normalistes a l’estat de Guerrero.

Treure competències als municipis

En resposta al crim, el governador de l’estat de Morelos, on pertany Temxico, Graco Ramírez, va decretar diumenge l’entrada en vigor del comandament únic policial en 15 municipis que es resistien a cedir la competència policial a les autoritats estatals. La violència costa anualment una quarta part del producte interior brut mexicà.

Mota havia assumit l’alcaldia de Temixco divendres i va ser assassinada per uns desconeguts davant del seu domicili. Segons la investigació, els sicaris van treure l’alcaldessa de casa, on era amb alguns familiars, i la van matar a trets a l’exterior.

stats