Un milió de primeres dosis però una vacunació encara lenta

Les segones dosis de Pfizer endarreriran l’administració a les persones de menys de 79 anys

3 min
Una sanitària posant la primera dosi a una dona aquest diumenge a la Universitat de Barcelona.

BarcelonaJosefa Pérez va ser la primera catalana que va rebre la primera dosi de la vacuna contra el covid-19 el 27 de desembre de l’any passat. 97 dies després, una persona d’entre 60 i 65 anys va rebre aquest dissabte la primera dosi que era la que feia un milió. Ja són 1.010.874 les primeres dosis que s’han administrat a Catalunya de les vacunes contra el covid, que representen el 13% de la població. Però les segones dosis no arriben al mig milió: se n’han posat 443.577, de manera que només el 5,8% de la població té la pauta completa. Tot i que Salut ha administrat dosis d’AstraZeneca en plena Setmana Santa –14.800 aquest dissabte i preveu posar-ne 12.800 aquest diumenge–, la vacunació encara serà lenta les pròximes setmanes per les segones dosis i per la falta de concreció de les farmacèutiques en les entregues.

Pfizer ha de lliurar 190.000 dosis aquest dilluns, que a partir de dimarts i sobretot de dimecres s’administraran a les persones de més de 80 anys que encara no tenen la primera dosi. Fins ara el 64% de la població d’aquesta edat ja l’ha rebut, però només el 27% porta la segona. Per això, un cop s’hagi posat la primera dosi a tots els de més de 80 anys –Salut calcula enllestir-ho la setmana que ve–, caldrà posar la segona, que s’ha de rebre al cap de tres setmanes. Amb aquest calendari, doncs, la idea és que a partir del 12 d’abril es comenci a vacunar amb Pfizer les persones d’entre 70 i 79 anys, però sense accelerar gaire, perquè les segones dosis dels de més de 80 anys faran endarrerir el ritme.

Persones d’entre 60 i 65 anys esperant per vacunar-se a la Facultat de Geografia i Història.
La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la visita d'aquest matí.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que el criteri per prioritzar les primeres dosis als de menys de 79 anys serà l’edat i el risc. Els centres d’atenció primària, com ja s’ha fet amb els de més de 80 anys, assumiran la selecció de les persones. Pel que fa a les dosis que van arribar divendres d’AstraZeneca, Vergés ha dit que encara queden 4.000 cites lliures fins dimecres per vacunar persones d’entre 60 i 65 anys –poden demanar hora a través de Vacunacovidsalut.cat–. El 28% de la població d’aquesta edat ja ha rebut la primera dosi, però gairebé ningú la segona, que s’ha d’administrar al cap de 12 setmanes. Es preveu que a finals d’abril es comencin a posar les segones dosis d’AstraZeneca.

Baixa la transmissió

Vergés ha visitat aquest matí, acompanyada del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. Aquest espai, per on aquest diumenge es calcula que passaran 1.600 persones, és un de la trentena dels punts de vacunació que Salut ha muntat aquesta Setmana Santa. La consellera ha volgut destacar la predisposició dels professionals sanitaris i ha afegit que “el millor agraïment” que se’ls pot fer “és evitar els contagis”, perquè es puguin dedicar a la vacunació i no hagin d’atendre nous casos de covid. En les últimes hores el risc de rebrot ha caigut a 280 i la velocitat de transmissió ha tornat a baixar: ara se situa a 1,16. Però 1.551 persones continuen ingressades als hospitals –68 més que divendres–, 424 de les quals a les UCI –amb tres pacients més–. Han mort 35 persones i s’han detectat 710 nous contagis.

Sobre el debat de si cal endurir o mantenir les restriccions actuals, que acaben divendres vinent, Vergés no s’ha mullat tot i que ha fet una crida a “reduir al màxim” la interacció social. Ha demanat més teletreball i evitar activitats fora de la bombolla de convivència perquè el virus està en un creixement “no molt intens” que depèn de la societat controlar-lo.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, s’ha mostrat preocupat per l’augment de les festes il·legals aquesta Setmana Santa. “Cada cop n’hi ha més”, ha advertit en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio. Segons Sàmper, els Mossos i les policies locals no poden supervisar aquest tipus de trobades socials perquè es fan en llocs allunyats dels nuclis urbans, com ara masies o cases rurals.

stats