Misc 18/05/2021

Casado adverteix que recorrerà els indults als presos polítics si no hi ha "penediment"

La llei espanyola no exigeix el penediment com a condició per a la mesura de gràcia

Ara
2 min
Pablo Casado intervenint al Congrés aquest dimarts durant la sessió de control al govern.

BarcelonaMentre s'espera que el Tribunal Suprem faci públic els pròxims dies el seu informe sobre els indults als presos polítics i el faci arribar a la Moncloa, el líder del PP, Pablo Casado, ja ha avisat que el govern espanyol podria no tenir l'última paraula sobre el futur immediat dels líders de l'1-O. El dirigent conservador ha assegurat aquest dimarts que la seva formació recorreria al Tribunal Suprem un possible indult als presos independentistes. Segons Casado, "la llei d'indults a Espanya requereix el penediment, i si es concedeixen els indults sense complir la llei el PP els recorrerà". La llei del 1870 fixa com a condicions per poder concedir un indult "que no causi perjudici a una tercera persona o no en danyi els drets" i que "el penat obtingui, abans de gaudir de la gràcia, el perdó de la part ofesa", però no estableix el penediment com a condició.

En realitat, el Suprem només pot revocar un indult per qüestions formals, tal com va passar el 2013 en el cas d'un conductor kamikaze que havia matat una persona a la carretera perquè circulava begut contra direcció. Es donava la circumstància que l’advocat del beneficiat treballava al mateix bufet que el fill del llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. El govern no havia especificat al decret que la decisió es prenia per “raons de justícia, equitat o utilitat pública” i el TS va anul·lar l’indult. L’executiu ja no el va corregir.

Casado també ha afirmat que l'amnistia era "il·legal, inconstitucional i antidemocràtica".

Casado ha fet aquestes declaracions en un fòrum econòmic, on ha afirmat que el nou govern de la Generalitat manté el "viatge cap enlloc" de l'independentisme. Un procés que "dura massa temps i que porta a esforços inútils i a la melancolia a la societat catalana". Segons Casado, "l'independentisme només ha portat pobresa, fragmentació i confrontació fins i tot en l'entorn familiar", i aquesta no és una qüestió "política" sinó "judicial". "Mai parlo de conflicte polític, sinó jurídic, i per tant les arengues del possible govern sobre el fet que es reprendrà la via a la independència i que continuarà fent bandera del 'ho tornarem a fer' és incompatible amb la Constitució i la legalitat a Espanya".

stats