Jocs Olímpics
Misc 14/02/2022

Canviar de país per ser campiona, el comiat de 'Harry Potter' i la parella que va perdre per un vestit: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

En el debut del 'bobsleigh' monoplaça femení, Humphries ha demostrat ser la millor

3 min
Xu Mengtao, campiona del torneig de salts acrobàtics

BarcelonaEls Jocs Olímpics de Pequín han viscut una jornada marcada per la decisió del TAS de permetre competir demà a la jove patinadora russa Kamila Valíeva, que va donar positiu per dopatge el desembre passat. Pots llegir tota la informació del cas aquí. La cara ha sigut el diploma olímpic de la parella formada per Adrià Díaz i Olivia Smart al concurs de dansa de patinatge sobre gel.

La canadenca campiona amb els Estats Units

La nord-americana Kaillie Humphries ha guanyat la primera medalla d'or de la història de bobsleigh monobob femení, disciplina que debutava en uns Jocs Olímpics. Bàsicament, és un bobsleigh individual. Humphries ja era la gran favorita. Amb un temps de 4 minuts i 19,27 segons, ha superat en 1,54 segons la marca de la segona classificada, la també nord-americana Elana Meyers Taylor, que ha arribat a temps a la cita, ja que fins fa dos dies estava confinada per coronavirus. La canadenca Christine De Bruin ha acabat tercera. De fet, Kaillie Humphries és canadenca, de Calgary, però ara fa dos anys va demanar competir amb els Estats Units argumentant que havia patit abusos psicològics per part d'entrenadors i directius del Canadà. Esquiadora de jove, Kaillie Humphries és una llegenda del món del bobsleigh i ha guanyat Mundials en disciplines mixtes, en parelles i en format individual.

Humphries celebrant el seu or en 'bobsleigh' amb la bandera dels Estats Units.

La parella que va perdre un or per culpa d'un vestit

Al mateix concurs en què Díaz i Smart han sigut vuitens, la medalla d'or ha sigut per als francesos Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron. Els grans dominadors de la disciplina els últims set anys, els francesos s'han tret l'espina de la final d'ara fa quatre anys, quan van fer un exercici que va batre un nou rècord mundial en l'apartat de puntuació tècnica però no van poder guanyar l'or, ja que en aquesta disciplina tot suma i en el concurs curt el vestit de Papadakis s'havia trencat, cosa que va fer que hagués d'acabar la prova amb part de l'uniforme sense tapar-li un pit. La gran actuació en la prova lliure els va permetre ser segons, però no guanyar l'or que, finalment, ha arribat. Papadakis, francesa filla d'un grec molt particular, ja que va crear una escola per a nens orfes a Uganda abans de marxar als Estats Units, on ara ven menjar grec en una furgoneta a Austin, va començar a patinar a Grenoble quan la seva mare la va dur a una pista. I aquí va conèixer Cizeron. Amb 7 anys, van començar a ballar junts sobre gel. Ara porten 17 anys junts i han batut més de 10 rècords internacionals. Però els faltava la segona medalla d'or per a uns francesos en 90 anys. Ja la tenen.

'Harry Potter' s'acomiada amb 40 anys

Al concurs de trampolí curt per equips ha guanyat Àustria. Al món no hi ha tants trampolins, així que sempre guanyen els països dels Alps o els escandinaus. En aquesta ocasió, la glòria ha sigut per als austríacs gràcies a Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl i Manuel Fettner, que han superat els eslovens (on competien plegats els germans Cene i Peter Prevc) i els alemanys. Aquesta ha sigut l'última prova en uns Jocs del popular Simon Ammann, que amb 40 anys ha acabat en la vuitena posició amb els suïssos. Quatre cops campió olímpic, el popularment conegut com a Harry Potter ha participat en set Jocs Olímpics diferents. Uns menys que el també saltador de trampolí Noriaki Kasai: el japonès va deixar el rècord en vuit compareixences als Jocs de Pyeongchang (Corea del Sud).

El dia de glòria de la gran estrella local

Al concurs de salts acrobàtics d'esquí, la glòria ha sigut per a la xinesa Xu Mengtao, que ja havia guanyat la plata en el concurs per equips d'aquesta espectacular disciplina. Era la quarta participació olímpica de Xu Mengtao, que ha pogut superar la vigent campiona, la bielorussa Hanna Huskova. Xu Megnato, de 31 anys, havia guanyat totes les competicions possibles en salts acrobàtics, però li faltava l'or olímpic. El 2014 havia guanyat la plata i el 2018, quan estava en plena forma, havia fallat. Ara, malgrat la pressió de competir a casa, ha aconseguit el títol més desitjat.

stats