08/08/2019

Canviar la dieta per salvar el planeta

2 min
Impostos a la carn vermella  per combatre el canvi climàtic

BarcelonaEl debat al voltant de què podem fer cada un de nosaltres per lluitar contra l'emergència climàtica no para de créixer i oferir enfocaments interessants. Fa unes setmanes a l'ARA vam dedicar un dossier especial a discutir sobre si s'hauria de volar menys per reduir les emissions, i tot sovint es posa l'accent en la mobilitat i el sector del transport, que consumeix combustibles fòssils, com a principal àmbit en què un canvi d'hàbits individual pot tenir efectes beneficiosos per al planeta. Els experts de l'ONU, però, acaben de situar el sistema alimentari en el centre del debat. El seu diagnòstic és clar: sense un canvi en la dieta dels humans serà molt difícil combatre l'emergència climàtica.

La proposta del grup de científics climàtics més prestigiós del món és "una dieta basada en aliments vegetals, com cereals, llegums, fruita, vegetals, llavors o fruita seca, i amb aliments d'origen animal que estiguin produïts en sistemes sostenibles de baixes emissions de gasos d'efecte hivernacle". I és que aquest grup ha arribat a la conclusió que la ramaderia i l'agricultura intensiva són responsables directes d'una part molt important de les emissions de CO2. I que amb un canvi de dieta general es podrien reduir les emissions en un 22%.

Aquest canvi de rutina passa, sobretot, per reduir el consum de carn, ja que la ramaderia és directament responsable de la majoria d'emissions que provoca el sector primari. Però també passa per consumir productes de proximitat i km 0 i de temporada, ja que el transport d'aliments també produeix moltes tones de CO2 cada any. Per tant, val més consumir una pera lleidatana o una maduixa del Maresme quan n'és l'època, que no un kiwi que han de portar de Nova Zelanda. En realitat, la dieta que es considera més sostenible i saludable s'assembla molt a la que s'ha seguit tradicionalment a la conca del Mediterrani, i que forma part de la nostra cultura gastronòmica, una dieta amb molta menys carn que la que actualment mengem.

Es dona la circumstància que aquests consells de l'ONU per lluitar contra el canvi climàtic són coincidents amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que últimament ha fet crides a reduir el consum de carn vermella. O sigui, que el que és bo per al planeta, també ho és per a la salut dels seus habitants.

A Catalunya cada cop s'està estenent més la consciència climàtica en les seves diverses variants, també l'alimentària, amb un augment notable del veganisme. Aquesta tendència, que sembla imparable, planteja un repte a la potent indústria càrnica catalana, que és especialment contaminant (sobretot per la generació de purins del porc), i està obligada a repensar-se per adaptar-se als nous requeriments dels consumidors, tant pel que fa a la salut com als estàndards mediambientals. Algunes empreses, les més perspicaces, ja ho estan fent. El que és evident és que el món està canviant, i el que fa poc es podia considerar una moda més o menys passatgera i minoritària, pot acabar sent una exigència ètica i climàtica. La idea que el Primer Món equivalia a poder menjar un bistec cada dia ja és obsoleta.

stats