Misc 01/06/2014

Brussel·les reclama a Putin preus raonables per a Kíev

L.f.
2 min

Brussel·lesSi hi ha alguna cosa que ha quedat clara en la crisi entre Rússia i Ucraïna és que el govern de Vladímir Putin utilitza el gas com a arma política. Abans de la caiguda de l’executiu de Ianukóvitx, a finals del 2013, Putin no va dubtar a rebaixar un 30% el preu del gas com a incentiu per retenir Ucraïna sota la seva òrbita i allunyar-lo de la Unió Europea. Amb les revoltes, el canvi de govern i ara les eleccions que han donat el poder a un nou president proeuropeu, Rússia ha tornat a apujar el preu del gas a un país ofegat pels deutes i a qui només els diners de la UE han salvat d’una fallida.

Brussel·les, que actua com a mediadora en el conflicte gasístic entre Moscou i Kíev, reclama a Putin que no utilitzi l’energia com a arma política i que ofereixi un preu de mercat a Ucraïna pel gas. “Demanem un preu raonable”, assegurava el comissari europeu de l’Energia, Günter Oettinger. A la UE li interessa que els problemes entre els dos països se solucionin perquè gairebé el 40% del gas que importen els països europeus prové de la russa Gazprom a través dels gasoductes que passen per Ucraïna.

Acord ‘in extremis’

A Kíev se li acumulen les factures del gas impagades i Rússia amenaçava de tallar la setmana que ve l’aixeta del gas al país. I, de passada, a la UE. Però un acord in extremis que es va tancar divendres per pagar una part de les factures, les de febrer i març, permet allunyar les amenaces de Moscou i guanyar temps per negociar el pagament dels 3.500 milions de dòlars que Gazprom segueix reclamant a Ucraïna per les factures impagades des del mes de novembre del 2013.

Oettinger creu que l’acord de divendres és “un pas endavant” però considera que no es pot donar per tancat el problema sobre el preu del gas natural i els diners que Kíev deu a Moscou. Està previst que les negociacions continuïn demà, un cop Rússia hagi comprovat que ha rebut la transferència del govern d’Ucraïna. De fet, l’estatal Gazprom va assegurar que si no rebia els diners reclamaria el pagament per avançat del gas que ha de subministrar al juny.

Acord amb la Xina

La Unió Europea intenta reduir la seva dependència energètica de Rússia. I Putin sembla que segueix la mateixa estratègia. Rússia va signar la setmana passada un acord històric amb un altre país comunista, la Xina. Segons el pacte amb Pequín, Rússia subministrarà gas a la Xina per valor de 300.000 milions d’euros durant tres dècades. Amb aquest acord comercial, Putin tindrà més marge de maniobra per fer front a la pèrdua de mercat si la UE i els Estats Units decideixen fer un pas més en les sancions a Moscou.

stats