Misc 28/01/2014

Mladic qualifica de "satànic" el tribunal internacional que jutja Karadzic a l'Haia

L'exlíder militar serbobosnià ha comparegut com a testimoni. La vista s'ha hagut de suspendre temporalment perquè anés a buscar la seva dentadura a la cel·la

Efe
1 min
El comandant serbobosnià Ratko Mladic i el líder serbobosnià Rodovan Karadzic l'agost del 1993. AFP

L'HaiaL'exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic ha qualificat aquest dimarts de "satànic" el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, oni ha comparegut en qualitat de testimoni al judici contra l'exlíder serbobosnià Rodovan Karadzic.

Mladic ha començat la seva compareixença davant de l'alta instància de l'ONU qualificant-lo de "satànic", després d'haver rebutjar testificar i de dirigir-se al seu president, el jutge O-gon Kwon, per dir-li que "les seves citacions judicials, els seus tòpics, les seves acusacions falses… no m'importen".

El jutge ha advertit Mladic que si segui amb les seves desqualificacions contra el TPI per a l'antiga Iugoslàvia s'arriscava a penes addicionals.

Poc després el magistrat a suspès temporalment la vist perquè Mladic pogués recuperar la dentadura postissa que havia deixat a la seva cel·la.

Acusacions creuades

El mateix Karadzic va demanar la compareixença de Mladic, acusat de genocidi, crims de guerra i contra la humanitat, per intentar provar la seva responsabilitat en la matança de Srebrenica.

Karadzic també està acusat de crims de guerra i contra la humanitat comesos durant la guerra a Bòsnica, entre el 1992 i el 1995, inclosa la matança de Srebrenica i el setge a Sarajevo. L'exlíder polític serbobosnià vol demostrar que la matança de Srebrenica, en què van morir més de 8.000 musulmans, va ser responsabilitat de Mladic i no pas seva.

Els estatuts de l'alta instància permeten a un acusat testificar en un judici diferent al seu, però el presumpte criminal de guerra no té perquè fer declaracions que l'autoinculpin, perquè aquest fet afectaria el curs del seu judici.

Tant Karadzic com Mladic són jutjats en processos diferents per imputacions de crims similars i tots dos han insistit que són innocents.

stats