Misc 20/07/2015

Almenys nou soldats afganesos moren, per error, en un bombardeig dels Estats Units

Les víctimes de l'anomenat "foc amic" van ser una de les principals causes de tensió entre les forces de seguretat de l'Afganistam i les tropes internacionals durant el govern de Hamid Karzai

Efe
2 min
RETIRADA GRADUAL  Des de finals d’any fins al 2016, 9.800 soldats nord-americans ajudaran l’exèrcit afganès.

KabulAlmenys nou soldats afganesos han mort i sis més han resultat ferits aquest dilluns després que un avió nord-americà bombardegés per error un lloc de control de l'exèrcit local a l'est de l'Afganistan, segons ha informat a EFE una font policial. L'incident ha tingut lloc aquesta matinada al districte de Baraki Barak, a la província de Logar, quan "tropes de la coalició han bombardejat un punt de control de l'Exèrcit Nacional Afganès", ha afirmat el cap de la policia regional, Mohammad Daud Ahmadi.

"Membres de la Policia han acudit en la seva ajuda i els soldats ferits han estat traslladats a un hospital", ha explicat Ahmadi, que ha afegit que s'està investigant les causes darrere del bombardeig. Un portaveu de la missió de l'OTAN a l'Afganistan, Brian Tribus, ha dit a EFE que estan "assabentats d'un incident a Logar en què estan involucrades les forces nord-americanes", però ha afegit que encara estan recopilant informació sobre els fets.

Baraki Barak és un dels districtes més insegurs de Logar, on són habituals els enfrontaments entre l'exèrcit afganès i els talibans. Un portaveu talibà, Zabihulá Mujahid, ha comentat el bombardeig al seu compte de Twitter, on ha assenyalat que "les forces dels EUA han matar a 14 soldats", encara que els insurgents solen exagerar les baixes entre les tropes afganeses i internacionals.

Durant l'anterior govern afganès del president Hamid Karzai, les morts per l'anomenat "foc amic" van ser una de les principals causes de tensió entre les forces de seguretat afganeses i les tropes internacionals destacades al país asiàtic. Al març de 2014, també a Logar, almenys cinc soldats afganesos van morir i set més van resultar ferits per un bombardeig de l'OTAN.

L'OTAN va posar punt final a 2014 a la seva missió de combat a l'Afganistan, que va ser substituïda des del gener per l'operació Suport Decidit, amb al voltant de 4.000 soldats en tasques d'assistència i capacitació dels cossos de seguretat afganesos. Estats Units manté la seva missió "antiterrorista" de combat a l'Afganistan amb prop de 11.000 soldats, que tenen previst quedar-se al país fins a 2016, encara que Washington s'està replantejant els termes i la durada d'aquesta operació.

stats