Bolaños i Vilagrà es reuneixen demà a Palau pel Catalangate

Aragonès avisa la Moncloa que no n'hi haurà prou amb "una foto d'una reunió" per tancar el cas d'espionatge

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, flanquejat per la consellera Vilagrà i el vicepresident Puigneró

Barcelona / MadridFins a sis dies de pressió des del Govern no han sigut prou perquè Pedro Sánchez trenqui el seu silenci sobre el Catalangate, però sí perquè la Moncloa mogui fitxa per intentar recosir les relacions malmeses pel cas d’espionatge a l’independentisme, que amenaça amb fer trontollar la legislatura espanyola. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es desplaçarà aquest diumenge al matí a Barcelona per reunir-se amb la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà. Una trobada a petició del Govern en la qual, segons fonts governamentals, Vilagrà exigirà “explicacions” i que s’“assumeixin responsabilitats” pel Catalangate. “Serem durs”, afegeixen, sense concretar si es demanaran dimissions.

El president Pere Aragonès, de moment, ja ha avisat aquest dissabte que l’escàndol no se solucionarà amb una “una foto d’una reunió”. Ni de la de demà diumenge ni de la que el Govern continua reclamant entre els dos presidents. I en una entrevista a El País també ha advertit contra la temptació d’utilitzar una trobada de la taula de diàleg –ajornada sine die– com a “cortina de fum”. L’executiu espanyol, que fins ara s’ha escudat en el fet que la llei prohibeix revelar les activitats del CNI, no ha avançat quina proposta traslladarà a Palau, on se li reclama una investigació de l’espionatge –interna i al Congrés– i depurar responsabilitats. Fonts de la Moncloa s'han limitat a dir que l’objectiu de la reunió és “continuar amb el diàleg entre governs”. “És el camí a seguir”, afegeixen. Una referència a la congelació de les relacions anunciada per l’executiu i que aquest diumenge ja comptarà amb una primera excepció. “No hem trencat la interlocució, però la confiança està sota mínims”, ha aclarit Aragonès a El País.

La Moncloa ha decidit actuar després d’una allau de peticions de transparència que fins i tot arribaven de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Aquest dissabte la líder d’Unides Podem ha afirmat que la situació és “greu” i ha assegurat des de Barcelona que l’executiu estatal està “treballant”, amb Sánchez al capdavant, per “trobar sortides” al Catalangate. “El president encapçala aquesta reflexió” i està “absolutament compromès” amb la transparència, ha dit sense entrar en més detalls. “He de ser discreta. Hi estem treballant i, creguin-me, trobarem sortides”, ha resolt.

Evidenciant que la reunió d’aquest diumenge al matí no serà decisiva per tancar la crisi, Aragonès ha fixat un termini de “dies, màxim la setmana que ve", perquè la Moncloa doni explicacions. Els partits afectats per l’espionatge han demanat comissions d’investigació i han registrat diverses preguntes parlamentàries, però dilluns ja hi ha prevista al Congrés una compareixença en comissió del cap de gabinet de Sánchez, Óscar López. L'endemà hi ha sessió de control al Senat i dimecres a la cambra baixa. I encara està pendent de fixar una data per a la compareixença en comissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Malestar a Junts per la trobada

Partits i entitats independentistes han tornat a reclamar aquest dissabte que sigui el mateix Sánchez qui respongui pel Catalangate. I fonts de Junts, de fet, lamenten la decisió “unilateral” d’ERC d’accedir a una reunió “menor” de la qual –asseguren– el vicepresident Jordi Puigneró se n'ha assabentat una hora abans que es fes pública. A través d’un comunicat, la part de JxCat del Govern ha advertit que “l’únic anunci” que esperen de la trobada és “l’obertura d’una investigació". “En cas contrari, i tal com es va pactar entre els dos socis, mantenim congelades les relacions i reunions polítiques bilaterals”, han avisat.

stats