Blanco responsabilitza Lambán del fracàs dels Jocs

El COE fa oficial l'adeu a la candidatura catalanoaragonesa i obre la porta a presentar projectes per al 2034

3 min
El president del COE, Alejandro Blanco, durant la roda de premsa

MadridL'executiva del Comitè Olímpic Espanyol (COE) s'ha reunit aquest dimarts per fer oficial l'adeu a la candidatura catalanoaragonesa als Jocs d'Hivern del 2030. "La candidatura conjunta entre Aragó i Catalunya no existeix, i no es pot materialitzar", ha dit el president del COE, Alejandro Blanco. El dirigent de l'olimpisme espanyol ha culpat del fracàs directament el president aragonès, Javier Lambán, i ha obert la porta a una candidatura només catalana per al 2034.

Blanco s'ha entretingut a explicar tots els detalls de les negociacions per deixar clar que el principal responsable és Lambán, ja que és qui es va fer enrere en l'acord tècnic aprovat per la comissió organitzadora i, sobretot, qui ha portat el debat al terreny de la política. "Si al final un projecte integrador el convertim en una qüestió de constitucionalistes i independentistes és que no entenem què és el moviment olímpic. Quan sortim de la carta olímpica i passem a la política no hi ha recorregut, i per tant aquesta és la solució que hem adoptat", ha explicat un Blanco especialment decebut i dolgut perquè la proposta, ha afirmat, "venia de la societat civil i no de la política, i estava pensada per unir esforços, per integrar i no per dividir".

En la seva exposició, Blanco s'ha mostrat especialment crític amb les informacions que s'han fet córrer des del govern aragonès sobre les negociacions, i ha denunciat que en alguns casos s'han filtrat "mentides". "Aquesta candidatura l'hem destrossat a casa", ha dit, i a continuació ha afegit que fins i tot en el cas que demà hi hagués un acord al màxim nivell polític entre Catalunya i l'Aragó seria molt difícil tenir èxit per la mala imatge que s'ha donat davant del Comitè Olímpic Internacional (COI). "La imatge que hem donat no ha estat, per dir-ho suau, la millor", ha destacat.

Blanco ha subratllat que Catalunya va fer una proposta per traslladar cinc proves de neu a Cerler perquè així les tres valls aragoneses tinguessin proves, però l'Aragó la va rebutjar. Finalment, a la darrera reunió, l'Aragó va fer un proposta en què se separaven alguns esports per gènere, però aquí va ser Catalunya la que va dir que no. "Sense acord polític no es pot continuar. No ha sortit. Reconeixem que no ha sortit. I esperem que la gent recapaciti", ha lamentat.

La resposta de l'Aragó

Així com el COE, el govern espanyol i el català coincideixen a assenyalar Lambán com a culpable, la versió de l'executiu aragonès és completament oposada. En un comunicat de premsa en què lamenta les acusacions de Blanco, afirma que "el govern se sent orgullós d'haver defensat els interessos i la dignitat de l'Aragó fins a les darreres conseqüències enfront de qualsevol tipus de pressió". El conseller d'Esports aragonès, Felipe Faci, ha assenyalat que "la intransigència de Catalunya ha fet fracassar la candidatura conjunta". El comunicat destaca que l'Aragó porta 30 anys treballant per uns Jocs al Pirineu liderats per Jaca i que ara "no importa esperar quatre anys més per preparar una bona candidatura", segons Faci, que acusa la Generalitat de voler que l'Aragó fos una simple "comparsa" en la seva candidatura.

El govern de Lambán no ataca només l'executiu català, sinó també al president espanyol, Pedro Sánchez, i el mateix Alejandro Blanco, al qual acusa de fer una proposta calcada a la que volia Catalunya i contradient que la candidatura seria "en peu d'igualtat". I acaba prometent que presentaran una candidatura "forta, imbatible i d'Estat" per al 2034.

Precisament, sobre la possibilitat de presentar una candidatura només catalana per al 2034, Blanco ha dit que el COE serà receptiu a qualsevol projecte que sigui "sostenible, beneficiós per al territori i per a Espanya". Això sí, considera que la candidatura conjunta era imbatible pel missatge que es llançava, tot i que ha reconegut que des del punt de vista tècnic era "millorable". En aquest sentit, ha destacat un comunicat conjunt amb el COI en què aquest es compromet a continuar treballant amb Espanya perquè en el futur pugui optar a albergar uns Jocs Olímpics d'Hivern.

Crítiques del Govern

Aquest dimarts també s'ha vist que la ressaca pel fracàs de la candidatura conjunta als Jocs d'Hivern del 2030 serà llarga a Catalunya. La Generalitat ha tornat a lamentar la decisió del COE de donar per descartat el seu projecte en solitari i ha carregat contra el govern espanyol i el de l'Aragó: "Ha guanyat l'anticatalanisme", ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. A l'executiu de Pedro Sánchez li ha retret "haver permès totes les sortides de to a Lambán", a qui ha definit com "el veritable escull" perquè hi hagués un acord. "El projecte era guanyador però Lambán no ha volgut fer equip amb Catalunya", ha conclòs. La Generalitat manté que intentarà convèncer el COE per presentar una candidatura pròpia, però avui aquest organisme ha sigut taxatiu en el rebuig. "La candidatura per al 2030 era la conjunta, i no cap altra", ha conclòs Blanco.

stats