Misc 21/01/2014

Un cambrer “arresta” Tony Blair en un restaurant de Londres per “crims de guerra”

El treballador va demanar a l'exprimer ministre que l'acompanyés a una comissaria per respondre per "la matança de civils iraquians després de portar el Regne Unit a una guerra il·legal"

Agències
2 min
Twiggy Garcia

LondresUn jove anglès va voler fer un "arrest ciutadà" contra l'exprimer ministre del Regne Unit Tony Blair quan aquest sopava amb la seva família en un popular restaurant de l'est de Londres. Twiggy Garcia, un treballador del bar Tramshed, va intentar arrestar Blair divendres. El cambrer li va posar la mà a l'espatlla i li va dir que quedava detingut per crims de guerra en haver declarat la guerra contra l'Iraq l'any 2003 sense tenir el pertinent mandat de l'ONU. Es tracta del cinquè intent d'arrestar Blair que s'ha produït fins ara.

Garcia ha explicat que va ser coneixedor del dret a executar un "arrest ciutadà" –una figura per la qual un particular deté un sospitós o autor d'un delicte– després d'haver-se informat a la web ArrestBlair.org, que ofereix una recompensa per la detenció de Blair. El cambrer li va posar la mà a l'espatlla a Blair i li va demanar que l'acompanyés a una comissaria per respondre per "la matança de civils iraquians després de portar el Regne Unit a una guerra il·legal".

El cambrer ha explicat la seva experiència a la revista 'Vice'. "Senyor Blair, això és un arrest ciutadà per un crim contra la pau, concretament la seva decisió de llançar una guerra contra l'Iraq sense provocació", li va dir el cambrer. Blair, un personatge especialment loquaç, i que abans de caure en desgràcia –justament arran de la guerra a l'Iraq– tenia fama d'aconseguir guanyar tots els debats amb la seva capacitat d'argumentació i seducció, es va quedar tan tranquil. La seva rèplica: "No, no hauries d'estar preocupat per la situació a Síria?". I va afegir: "No estàs d'acord que Saddam era un dictador brutal que havia de ser derrocat?". "No amb una guerra il·legal", li va respondre García, moment en què un dels fills de Blair va anar a avisar els guardes de seguretat. El cambrer va abandonar el local i no ha tornat a la feina des de llavors.

Aquesta és la cinquena vegada que un ciutadà intenta "detenir" Tony Blair, que continua sent una figura molt polèmica al Regne Unit per la guerra de l'Iraq i la seva política exterior. Segons García, aquests arrestos, encara que no fructifiquin i acabin sent actes simbòlics, han de servir "perquè la gent no oblidi que és un criminal de guerra". Justament, la pàgina web que anima els anglesos a "detenir" Blair és conscient de la impossibilitat real de portar-los davant d'un tribunal per respondre de crims contra la humanitat d'acord amb la legislació internacional. Amb tot, considera que les accions tenen una repercussió que ajuda a conscienciar la població. És per això que paga els que ho intenten, amb quantitats que freguen els 3.000 euros.

stats