Misc 01/02/2016

El Parlament de Birmània es constitueix amb majoria del partit de Suu Kyi

Tant la cambra com el govern seguiran condicionats pels militars, que poden bloquejar reformes de la Constitució i controlen ministeris clau com Defensa, Interior i Fronteres

Agències
2 min

BangkokEl Parlament de Birmània s'ha constituït aquest dilluns amb els diputats elegits en les últimes eleccions, la majoria dels quals formen part del partit de la premi Nobel de la pau Aung San Suu Kyi. L'opositora Lliga Nacional per la Democràcia (NLD) de Suu Kyi va obtenir el 80% dels escons en els comicis del novembre, els primers després de la dissolució el 2011 de l'últim dels règims militars que van governar el país durant 49 anys.

Tot i això, Parlament i govern seguiran condicionats pels militars, ja que la Constitució els reserva una quarta part dels diputats. Això els permet bloquejar qualsevol intent de reforma de la carta magna, així com controlar ministeris clau com Defensa, Interior i Fronteres.

A la primera sessió Parlamentària s'han elegit els presidents de les cambres alta i baixa, abans que aquestes proposin dos dels tres candidats a president del país –el tercer serà proposat per l'exèrcit–, que serà escollit al març. Entre aquests no hi haurà Suu Kyi, ja que una disposició de la Constitució feta a mida veta per a aquests càrrecs candidats amb familiars estrangers –dos dels fills de la líder de l'NLD tenen passaport britànic.

Malgrat això, Suu Kyi va assegurar abans de les eleccions que estarà per sobre del president i liderarà el pròxim govern, que a principis d'abril substituirà el format per exgenerals de l'última junta militar. Les expectatives al voltant del lideratge de Suu Kyi són molt altes a Birmània, sobretot de cara a completar tant la transició democràtica com la transformació d'una economia atrofiada per dècades d'aïllament i la resolució dels conflictes ètnics al país.

stats