AMB LA M DE MADRID
Misc 15/07/2013

Bauzá, també en mans de Bárcenas

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

D'avui a una setmana està previst que el president del Govern balear, José Ramón Bauzá, viatgi a Madrid per protagonitzar un berenar informatiu en el marc del Fòrum Europa. No serà un acte qualsevol, es preveu que el president de l'executiu central, Mariano Rajoy, en faci la presentació. Bauzá té l'eco mediàtic garantit, ja que les compareixences públiques de Rajoy es dosifiquen amb comptagotes i, no serà cap sorpresa, que en el torn de preguntes, n'hi hagi més d'adreçades a Rajoy que al president illenc. Això sí, sempre amb el permís de l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Pendents de la declaració judicial. Rajoy només es podrà permetre el luxe de complir amb Bauzá si la declaració d'avui de Bárcenas, davant el jutge de l'Audiència Nacional, no precipita una hipotètica caiguda del president espanyol. Els números parlamentaris el blinden en el poder, però si les amenaces velades de Bárcenas són de l'abast del que transpiren, Rajoy hauria d'estar tremolant, malgrat que la seva gent asseguri, de totes les maneres possibles, que en cap cas no ha perdut la tranquil·litat que el caracteritza i res no el farà abandonar la seva tàctica de fer passar el temps fins que la tempesta escampi.

L'ofensiva . Sense arribar a l'extrem de deixar la presidència, si el cas Bárcenas s'endinsa en la investigació del finançament del PP, Rajoy pot optar per descartar la seva presència al berenar perquè ja és vox populi que l'oposició s'està organitzant per forçar-ne el relleu i la pressió pot ser ofegadora per a Rajoy i potser prefereixi declinar la invitació per no haver de passar el calvari al qual el sotmetran els periodistes.

El termòmetre . Independentment del discurs previ de Rajoy, el berenar de Bauzá serà un termòmetre per veure quins suports té a Madrid. S'ha de reconèixer que no tots els dirigents populars que han fet una conferència d'aquesta envergadura a l'hotel Ritz han comptat amb la presentació del cap de files del PP, fet que ja li dóna -aparegui o no- cert reconeixement intern que fins ara no era coneixedor d'acord amb l'execució d'inversions estatals a les Illes.

Passar llista . Es mirarà amb lupa si hi ha algun ministre, la lideresa del PP madrileny, Esperanza Aguirre, qualque dirigent dels que són marcadament aznaristes o empresaris rellevants. És l'examen habitual en aquests esdeveniments. En el cas del president balear es donarà molta importància al nombre d'empresaris turístics que en plena temporada alta abandonin els seus despatxos per anar a escoltar els missatges del llogater del Consolat.

És l'hora de demanar . A la socialista Francina Armengol li agradaria que aprofitàs la ben entesa per reclamar un millor sistema de finançament per a les Illes que inclogués el principi d'ordinalitat, consagrat en l'ideari del PSOE després de l'anomenada declaració de Granada que no permetria que les Balears deixassin de passar del rànquing de les comunitats més riques a les més pobres una vegada feta l'aportació de solidaritat al sistema actual.

Bárcenas mana . De tota manera, per desgràcia, els titulars de la conferència de Bauzá no seran sobre la situació illenca. Pot caure qualque subtítol referent a la llengua, però el protagonisme serà per al presumpte finançament il·legal del PP i els sobresous en negre perquè, tant si hi compareix Rajoy com si no, Bauzá mediàticament parlant, com tots els alts dirigents del PP, també està en mans de Bárcenas.

stats