20/06/2019

La immensa herència de corrupció que persegueix el PP

2 min
El magistrat rebutja la retransmissió d'imatges en directe del judici del cas dels ordinadors de Bárcenas

BarcelonaDe vegades se'ns oblida que el PP, el partit que fa poc més d'un any ocupava el govern espanyol i bona part del poder municipal i autonòmic, encara té un munt de causes judicials obertes per corrupció. A València, per exemple, encara hi ha molts procediments oberts, entre els quals un per finançament irregular que apunta a l'expresident Francisco Camps, per al qual la fiscalia ha reclamat dos anys i mig de presó. Dimarts passat el Tribunal Suprem va condemnar l'expresident balear Jaume Matas a set mesos de presó i 10 anys d'inhabilitació pel cas de l'Òpera de Palma encarregada a l'arquitecte Santiago Calatrava. I aquest dijous han declarat a l'Audiència Nacional l'extresorer Luis Bárcenas, condemnat a 33 anys pel cas Gürtel, i l'ex secretària general del partit Dolores de Cospedal per l'anomenat 'cas dels ordinadors'.

Aquest cas és especialment greu perquè es jutja tres treballadors del PP i, atenció!, el partit mateix per haver destruït dos ordinadors de Bárcenas que presumptament contenien informació sobre la comptabilitat B del partit, és a dir, els famosos pagaments d'empresaris en negre que servien, al seu torn, per pagar sobresous en metàl·lic als dirigents populars. Per tant, es jutja al fins fa poc principal partit d'Espanya per obstruir l'acció de la justícia per amagar el seu finançament il·legal.

Què va fer el PP quan va percebre que els discos durs dels ordinadors que Bárcenas tenia a la seu de Génova podien arribar a mans de la justícia? Els va destruir. L'orde la va donar el director de l'assessoria jurídica, Alberto Durán, i va ser executada per dos informàtics, també acusats en la causa. Segons consta al sumari, els van sobreescriure 35 vegades i, per a més seguretat, els van ratllar físicament. El resultat és que la policia no n'ha pogut recuperar cap part del seu contingut. És per aquest motiu que el PP s'ha convertit en el primer partit espanyol que s'asseu al banc dels acusats després de la reforma legal del 2015 que permet que les formacions polítiques puguin ser acusades en el marc d'un procés penal.

Segons ha declarat Bárcenas aquest dijous, l'acció de destruir els ordinadors hauria format part d'una operatiu més gran, la coneguda com a operació Kitchen, en què el ministeri de l'Interior va fer servir recursos de la policia i va recórrer al famós excomissari Villarejo per sostreure-li a Bárcenas totes les proves que poguessin incriminar el PP. Estem parlant, doncs, del comportament presumptament criminal d'un partit polític, que s'hauria saltat totes les lleis amb l'única finalitat de protegir-se de l'acció judicial.

És important que, en un moment en què s'han negociat acords de la triple dreta en molts llocs d'Espanya, com per exemple a Madrid, es tingui consciència del que ha estat i encara és el PP. Un partit que encara no ha fet cap autocrítica seriosa, ni tan sols un simple canvi de nom, com a mostra de penediment per la immensa herència de corrupció que el persegueix. I que ara tornarà a governar a molts ajuntaments i comunitats autònomes gràcies a Ciutadans, el partit que havia de regenerar la política espanyola.

stats