SUPERCOPA FEMENINA
Misc 13/01/2021

El Barça diu adeu a la Supercopa de la manera més cruel (1-1, 3-1)

Les blaugranes perden contra l'Atlètic de Madrid en un partit amb polèmica arbitral

i
Laia Bonals
4 min
Mariona Caldentey durant el partit contra l'Atlètic de Madrid

BarcelonaHa arribat la primera derrota de la temporada per a les blaugranes i ho ha fet de la manera més crua possible. Tot i el domini i el control del partit, dos errors arbitrals i errors clamorosos en la tanda de penals van marcar la semifinal de la Supercopa, en què les jugadores de Lluís Cortés no van saber tancar el resultat. Amb la derrota contra l’Atlètic de Madrid, el Barça es queda fora de la final de dissabte i diu adeu al primer títol de l’any.

Els primers 45 minuts a l’Estadi dels Jocs Mediterranis van ser els més atípics de tot el que portem de temporada. No tant pel joc demostrat pels dos conjunts com perquè era el primer cop aquesta campanya que el Barça marxava als vestidors sense fer pujar cap gol al marcador. El domini va ser clarament de les blaugranes, les ocasions les van crear les jugadores de Lluís Cortés, però la pilota no va acabar d’entrar. L’Atlètic de Madrid va plantejar un partit totalment defensiu en què gairebé totes les futbolistes estaven dins de la seva pròpia àrea i, menys en dues ocasions -d’Amanda Sampedro i Ludmila-, l’esfèrica no es va desenganxar de les botes de les blaugranes.

Primer va ser Alexia qui, amb un cop de cap al minut 4, va enviar la pilota per sobre del travesser. Després la noruega Graham Hansen, en una jugada excepcional en què va retallar, desbordar i centrar, no va aconseguir trobar rematadora i la pilota va marxar per la línia de fons. Les jugadores dirigides per Lluís Cortés van intentar contrarestar la pressió insistent de les blanc-i-vermelles retrocedint les posicions de Jenni Hermoso i Mariona per poder crear més espais. Tot i això, el gol no va arribar.

La segona part va començar accelerada amb les dues ocasions més clares del partit per a les catalanes. Primer Hermoso amb un toc d’esperó i després Aitana des del centre de l’àrea van intentar obrir la llauna, però cap de les dues va aconseguir enviar la pilota dins de la xarxa. Va ser en la jugada posterior quan l’àrbitra Olatz Rivera no va xiular penal en una puntada de peu de Meseguer a Alexia dins de l’àrea. Les jugadores i l’ staff blaugranes van reclamar la pena màxima, conscients que la jugada era clara, però la col·legiada ho va deixar passar.

Les decisions arbitrals, la clau

El que sí que va veure l’àrbitra van ser les mans de Pereira dins de l’àrea en el minut 67 i va xiular penal a favor de les blanc-i-vermelles. Van Dongen no va perdonar i l’Atlètic de Madrid es va avançar en el marcador. La polèmica, però, va tornar a revifar-se quan, de nou, la col·legiada no va xiular un penal clar a favor de l’equip de Lluís Cortés. Van Dongen, des de terra, va refusar un centre de Graham Hansen amb el braç estirat però Rivera va xiular córner. Les jugadores del Barça no s’ho podien creure.

El gol de l’empat el va tenir Oshoala des de la banda amb un xut creuat que va sortir fregant el pal. Les blaugranes ho van intentar una vegada i una altra, però no aconseguien assossegar l’angoixa i el partit es va omplir d’imprecisions. Va ser llavors quan va tornar a aparèixer Alexia, la jugadora que està citada a fer història. No podia ser cap altra. En el minut 90, quan les esperances es començaven a esvair, la de Mollet, amb un xut de falta des de la frontal, va enviar amb ràbia la pilota al fons de la xarxa. El Barça tornava a ser al partit i la pròrroga estava assegurada.

En el temps extra, el Barça no va voler que es repetís el que havia passat durant el temps reglamentari i va assetjar la porteria blanc-i-vermella des dels primers instants. Mapi va tenir la primera ocasió des de fora de l’àrea amb un xut potent que va estar a punt de sorprendre Lindahl. Tot i això, les madrilenyes van seguir amb el mateix plantejament: defensa tancada a l’àrea i intentar aprofitar algun contracop. La gran ocasió que podia haver segellat la victòria va arribar, un altre cop, de les botes d’Alexia. La migcampista va rematar a boca de canó però Lindahl va poder refusar. Sense cap ocasió de perill per a les blanc-i-vermelles es va acabar la pròrroga i va arribar el moment dels penals.

L’èpica, però, ja no va continuar de la banda del Barça. Dels tres primers penals que van llançar les blaugranes, cap va acabar dins de la xarxa. Tot i que el quart llançament de Mariona sí que va entrar, la diferència de gols va fer impossible que les blaugranes poguessin segellar el pas a la final. Guagni va marcar el definitiu 3-1 i les blanc-i-vermelles seran a la final de dissabte contra el Llevant.

“Treballar, treballar i treballar, l’equip ha de ser a les finals”, va sentenciar Alexia instants després del xiulet final. Les jugadores del Barça, desorientades, miraven des de la gespa com les madrilenyes celebraven la victòria. “Et queda una cara de ximple increïble perquè has fet tot el que podies per guanyar, però no has guanyat”, va confessar Lluís Cortés. La primera derrota ha sigut massa dura.