03/08/2016

Les dades personals cotitzen a borsa

3 min
ordinador

Directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de DadesLa revolució digital ha transformat radicalment la nostra convivència tant a la feina com amb els amics i amb les empreses. Portem el món a la butxaca. Ho podem fer gairebé tot des de qualsevol lloc: comprar, vendre, informar-nos, compartir imatges, insultar, lloar, opinar, consultar... Internet i les xarxes socials han significat un canvi de paradigma. Ara, el més valuós que tenim, l’objectiu més perseguit pels que operen en el nou món virtual, són les nostres dades, la informació personal que abandonem de manera desinteressada i contínua a la xarxa.

Ara ja no es tracta de saber què tenim, sinó què podríem tenir i què triaríem. L’important és el potencial, no el real. La tecnologia permet l’anàlisi de bilions de dades en poc temps per arribar a conclusions concretíssimes. El Big Data ha arribat i es quedarà entre nosaltres. Seguint i analitzant la nostra vida virtual, s’acaba sabent si finalment triarem aigua amb gas o sense quan estiguem assedegats. No parlem d’un món irreal. Parlem de decisions i tries quotidianes.

Els que tenim més de 30 anys recordem un món analògic en què controlàvem i paràvem l’atenció necessària a qüestions rellevants com el destí dels nostres diners, les condicions de la nostra hipoteca (malgrat que no amb prou cura de la lletra petita), els requisits per gaudir de determinats serveis i prestacions i, en definitiva, a un nombre limitat de fets importants a la vida de qualsevol persona. Vigilàvem de prop totes les interaccions que tenien un referent tangible i un intermediari físic (advocat, assessor, professor, banquer i un reguitzell de professionals acreditats i regulats).

El gran canvi del món digital és que podem, en molts casos, interactuar sense cap intermediari sempre que ens identifiquem i ens identifiquen gràcies a les nostres dades personals. I això, precisament, ho canvia tot. Les bases de dades passen a ser el tresor més desitjat perquè la nostra informació personal val més que els nostres diners i, si cau en males mans, pot servir els delinqüents per apropiar-se dels nostres béns i, fins i tot, de la nostra identitat, amb tot un ventall de problemes fins ara desconegut.

Igual que no ho fem al món físic, no podem anar despullats al món digital. Necessitem una nova cultura sobre la importància de les nostres dades. No podem acceptar condicions que no coneixem només per passar pantalla i entrar al web que volem. Estem davant d’un repte per a tota la societat que requereix educar tant els fills com els pares per protegir allò que és el més íntim i que ens defineix com a persones, amb els nostres gustos i els nostres interessos, però també amb les nostres debilitats i les nostres fòbies.

Mentre no vetllem per la nostra intimitat digital, els que se n’aprofiten n’aniran traient rendiment, aniran acumulant informació i controlaran el destí de milions de persones que, innocentment o no, s’han despullat al mig de la plaça del núvol mentre ells seguiran fent negocis als parquets d’arreu del món.

Més informació a la web de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

stats