Misc 29/04/2019

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Catalunya es continua guanyant el referèndum’

"Dels 48, 22 són independentistes (15 d’Esquerra i 7 de Junts per Catalunya). Dels 48, 29 són pro referèndum d’independència: Esquerra, Junts per Catalunya i comuns. De 48, la suma del PP, Vox i Ciutadans en fa 7"

4 min

El ‘trifachito’, el que ens amenaçava amb posar en marxa el 155 des d’avui a les 8 del matí, no governarà. De fet, a les últimes eleccions el PP i Ciutadans van fer 169 diputats. Ahir, el PP, Ciutadans i Vox en van fer 147. Si, com diu Casado, l’esquerra està plena d’antiespanyols i traïdors, deu ser que Espanya està plena d’antiespanyols i traïdors.

El PSOE governarà i podrà triar. O Rivera, o Podem i una suma de sobiranistes, en especial bascos i catalans. La gent congregada a les portes de la seu del PSOE tenia molt clar que “amb Rivera, no”.

Amb tot, Sánchez no va tancar la porta al pacte amb Ciutadans. I no sabrem com acaba fins d’aquí un mes, després de les eleccions municipals i europees. Rivera ha fet bon resultat i, com diu el cap de Política de l’ARA, Maiol Roger, es troba que ha de fer cas o dels seus valedors de l’Íbex-35 (que ja el deuen estar trucant aquest matí per demanar-li que pacti amb Sánchez) o dels seus votants, que no volen el PSOE. Té un incentiu per no pactar amb el PSOE: el PP està molt tocat, i si ara Rivera pacta amb els socialistes li regala el lideratge de l’oposició al PP.

En canvi, a Catalunya Ciutadans s’ha estancat. En relació a les catalanes del 21-D, ha perdut més de 600.000 vots i ha tret el mateix nombre de diputats que en les últimes generals: 5. Per què? Doncs perquè, com diu Toni Soler al seu article d’avui, el PP i Ciutadans han decidit immolar-se a Catalunya per fer un gran resultat a Espanya. Tot el dia dient “nazis, supremacistes, racistes, punyeters castells”... El pollastre, sempre el pollastre: treure llaços, treure rètols, treure banderes espanyoles al Parlament. I ahir, el numeret d’Arrimadas amb la presidenta de mesa. Si no t’han donat la mà, mala sort. Aquestes coses un polític les té dins el sou. Que es pregunti si pot anar faltant al respecte a la gent i menystenint allò que estima i esperar que després tothom et saludi.

Com sempre, els mapes ajuden a entendre la realitat. Mirin el mapa d’Espanya de resultats per comunitats autònomes.

Tot Espanya és vermella. Tota? No, excepte el País Basc i Catalunya. Fa dos anys tot Espanya era blava, excepte? Repeteixin amb mi: Catalunya i el País Basc. És clar que Espanya és un estat plurinacional. A Catalunya l’independentisme guanya les eleccions espanyoles. Al País Basc el ‘trifachito’ no ha tret ni un sol escó.

Que ho tingui present Pedro Sánchez a l’hora de governar: un govern de socialistes i Ciutadans és l’antítesi del diàleg amb Catalunya. El pròxim govern haurà de gestionar els indults. Imaginin que Sánchez els ha de gestionar amb Rivera: vostès mateixos.

Parlem dels resultats a Catalunya. Hem anat a votar el 77’5% dels electors. Ens hem llençat en massa a les urnes. Victòria d’Esquerra Republicana, que no només ha guanyat, sinó que ha pujat, i ha pujat eixamplant la base, perquè, almenys a nivell d’escons no ha crescut a costa de Junts per Catalunya. Esquerra va camí de tenir l’hegemonia, ara només li falta guanyar les eleccions al Parlament.

Si mirem el mapa de municipis de Catalunya,

el groc d’Esquerra predomina a tot arreu, amb taques blaves de Puigdemont, excepte el vermell socialista de l’àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès, Mataró, Tarragona i la Vall d’Aran.

Per comarques,

L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Catalunya es continua guanyant el referèndum’

el repartiment de poder és més clar: Esquerra les ha guanyat totes, excepte les que ha guanyat el PSC: el Baix Llobregat, els dos Vallesos, el Maresme, el Tarragonès, el Baix Penedès, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran.

I encara un altre mapa,

el de la ciutat de Barcelona, que potser anticipa el futur: se’l reparteixen per la meitat el groc d’Esquerra i el vermell del PSC. L’alcaldessa Ada Colau té serioses raons per estar amoïnada aquest matí.

Què vol dir tot això? Doncs que, una vegada més, el sistema de partits català és diferent a l’espanyol. I que l’independentisme i el sobiranisme són la centralitat. Dit amb números:

Catalunya escull 48 diputats: dels 48, 22 són independentistes (15 d’Esquerra i 7 de Junts per Catalunya). Tot això amb caps de llista a la presó i líders a l’exili. Dels 48, 29 són proreferèndum d’independència: Esquerra, Junts per Catalunya i comuns. De 48, la suma del PP, Vox i Ciutadans en fa 7.

Aquest tres s’han passat la campanya denunciant que Catalunya està fracturada. On és la societat fracturada? Els tres partits junts han tret la setena part dels escons dels catalans. Han tret uns 800.000 vots. Amb això no fan un PSC (900.000), i s’han quedat a 800.000 vots d’Esquerra, Junts per Catalunya i Front Republicà. Tota la Catalunya és real, però la de la dreta espanyola és minoritària a Catalunya.

L’independentisme serà al Congrés a Madrid amb més diputats. Queda per saber quina influència podran tenir.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats.

stats