El ventilador
Misc 04/08/2019

Anna Hierro: “La dansa és un ofici que t’afecta directament les emocions”

És una ballarina que s’interessa per totes les disciplines possibles i participa en totes les que pot

i
Bibiana Ballbè
2 min
Anna Hierro: “La dansa és un ofici que t’afecta directament les emocions”

BarcelonaBall i arts escèniques. Cos i moviment. Coreografia i història de l’art. Anna Hierro és una ballarina que s’interessa per totes les disciplines possibles i participa en totes les que pot: iniciatives amb moviment, cinema, teatre, literatura, dansa contemporània i fins i tot música electrònica. Ella s’apunta a tot. I ho balla tot.

1. Ens estem coneixent

Fa calor, de manera que comencem amb calma i preguntes senzilles: Com refresques les idees? Llegint, mirant pel·lis i documentals. Concentració o abstracció? Abstracció. Emoció o racionalitat? Les dues coses es retroalimenten. ¿Estabilitat o inestabilitat? Inestabilitat (per la vida professional que he triat). ¿Tens algun ritual o costum abans de posar-te a treballar? Fer estiraments i menjar-me un plàtan. Quina és la feina més estranya que has fet per arribar a final de mes? Tota mena de papers en publicitat. ¿I com explicaries la teva feina a un nen de cinc anys? Em dedico a ballar i interpretar papers als escenaris.

2. Preguntes i més preguntes

Què et defineix? Crec que el sentit de l’humor i el caràcter. ¿Una rutina que estimuli la creativitat? La literatura. I un àpat? Riu. Aquesta no se l’esperava. Ni idea, em diu. Què són per a tu unes vacances creatives? Aquelles de les quals tornes amb idees i ganes de fer. ¿I amb quin creatiu te n’aniries de vacances? Amb Natalia Ginzburg. La recomano molt. És una de les meves artistes preferides. Podria conversar amb ella de tot, de la seva vida, de la meva, de maternitat i literatura. Sona com un molt bon pla.

3. Treball en equip

Avancem ràpid i entrem en matèria. I l’Anna m’explica que el projecte que creu que la defineix més és Ensemble Topogràfic i la seva trajectòria a La Veronal i que del que està més orgullosa és Més que una visita de l’exposició Faraó. Rei d’Egipte del CaixaForum. I com treballes millor? En silenci o amb música, però sempre en companyia: m’agrada el treball en grup. ¿Treballar en equip potencia la teva creativitat? Absolutament. De fet, mai em plantejo fer solos, adoro els meus companys, que m’inspirin i inspirar-los. A més, m’agrada molt fer conyes i necessito el sentit de l’humor compartit constantment. ¿Estàs creativament satisfeta? Bastant, però m’agradaria poder tenir més oportunitats i, sobretot, recursos.

4. Dansa i art

¿Hi ha alguna idea del que la gent creu que és la dansa que consideris que està equivocada? La dels que diuen que els sembla fàcil, banal o un divertimento, quan en realitat es tracta d’un ofici que t’afecta directament les emocions. Quins coneixements del teu títol d’història de l’art t’han servit per a la dansa? La dansa treballa molt amb imatges, de manera que suposo que especialment tots els coneixements sobre iconografia. ¿Tens obres, pel·lícules o llibres que hagin ajudat a inspirar les teves coreografies? Esclar! Especialment obres de teatre i de cinema. Les influències de la literatura crec que em queden en un lloc molt més intern i m’inspiren més en la quotidianitat que com a intèrpret d’escenari. ¿I amb quin camp artístic, que no sigui dansa, et sents més còmoda treballant? En l’àmbit de la història de l’art i la pedagogia. Ballarina, professora, historiadora, artista, quina dona i quin talent més complet.

stats