Misc 09/11/2013

Andreu Martín guanya el premi Ciutat d'Alzira

L'autor barceloní rep el guardó per una novel·la negra que barreja crisi i corrupció

Salvador Almenar
2 min

València.La gala de lliurament dels premis literaris Ciutat d'Alzira, celebrada ahir a la nit a la capital de la Ribera Alta, es va reivindicar un any més com una de les cites culturals més importants del País Valencià. Més de 800 persones van assistir al tradicional sopar organitzat per l'editorial valenciana Bromera, en què es van donar a conèixer els guardonats en les categories de narrativa, poesia, assaig i divulgació científica.

El barceloní Andreu Martín va guanyar el 25è premi de novel·la Ciutat d'Alzira -dotat amb 16.000 euros- per Les escopinades dels escarabats . D'entre els 38 originals presentats, el jurat va premiar l'obra de Martín, una novel·la negra que dibuixa un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l'assassinat violent de dos socis d'una assessoria financera. L'obra destaca per intercalar ingredients que, malauradament, són totalment actuals. El blanqueig de capitals, els escarnis, poderosos corruptes i periodistes que exerceixen la seva feina sense escrúpols són alguns dels temes que l'autor ha embastat a la seva novel·la per crear una "trama absorbent i actual" que adoba amb una "gran dosi de crítica", assenyala el jurat.

El 15è premi d'assaig, que la Mancomunitat de la Ribera Alta dota amb 8.000 euros, va ser per a Mediterrànies , del sociòleg valencià Eduard Mira, que proposa un viatge per les riberes del mar Mediterrani en el qual ofereix al lector un repàs per l'origen de les diferents cultures i religions i com aquesta herència configura la cultura actual.

La nit literària va desvelar també el guanyador del vuitè premi de poesia Ibn Jafadja, dotat amb 5.000 euros donats per la universitat a distància UNED. El guanyador va ser el valencià Antoni Defez per Metralla Esparsa , un poemari que és un intent de reconstruir el puzle en què es va convertint la personalitat de cadascú amb el pas dels anys.

Salvador Macip, divulgador

Finalment, durant la gala també es van donar a conèixer els noms dels guanyadors del novè premi europeu de divulgació científica, patrocinat per la Universitat de València amb 12.000 euros. L'obra guardonada va ser Jugar a ser déus , del blanenc Salvador Macip i l'anglès Chris Willmott. Es tracta d'un treball sobre alguns descobriments de la biomedicina i en què els autors plantegen preguntes sobre l'impacte de tècniques com la clonació o la medicina regenerativa. Al sopar també hi van assistir els guardonats en les categories de teatre, narrativa juvenil i infantil, uns premis que es van fer públics fa unes setmanes.

stats