PORTS Capítol 1
Microsites Ports 31/07/2018

Rutes culturals com a motor al port de Maó

La col·laboració institucional ha possibilitat a l’octubre conèixer a fons els indrets més representatius en l’àmbit històric i patrimonial de la rada

Iván Martín
4 min

Amb més de sis quilòmetres de longitud, el port de Maó és el referent portuari per excel·lència a Menorca.

La història que envolta aquesta localització és un afegit a la seva bellesa paisatgística. El port va ser capaç de captivar l’interès de les principals nacions europees com França i Anglaterra, que en diferents espais de temps hi deixaren la seva empremta. És, precisament, l’herència de totes aquestes vivències que motivà el passat mes d’octubre dur a terme una prova pilot, les visites culturals al port de Maó.

Així, l’Ajuntament de Maó i el del Castell, el Consell Insular de Menorca, la Fundació Hospital Illa del Rei, el Consorci Museu Militar de Menorca i l’Autoritat Portuària de les Balears van impulsar una iniciativa que consistia a sortir cada diumenge durant nou hores amb l’embarcació del Consell Insular per donar a conèixer el patrimoni cultural del port de Maó.

Els tres punts que omplen de contingut l’excursió són el Llatzeret, la fortalesa de la Mola i l’illa del Rei, tres localitzacions amb molt de pes a la societat menorquina i que representen la riquesa històrica de la ciutat. Dins la rada maonesa, hi trobam un total de quatre illetes, de les quals Llatzeret és la més gran en extensió. Es tracta d’una antiga península de Sant Felip que durant el segle XIX es va convertir en un illot utilitzat com a Llatzeret.

El Consell Insular de Menorca assumí el traspàs de l’immoble, que fou propietat del Ministeri de Sanitat. L’illa del Llatzeret està declarada com a Bé d’Interès Cultural des de l’any 1993. Era una ubicació emprada com a residència d’estiu per a funcionaris del Ministeri de Sanitat i el centre neuràlgic de simposis i congressos científics.

D’altra banda, també cal destacar la fortalesa de la Mola, una fortificació militar construïda sota el regnat d’Isabel II i que avui dia es pot visitar com a reclam turístic. Té accés per terra, però l’encant d’arribar-hi per via marítima supera les expectatives i trasllada a altres èpoques.

A més, el port de Maó obsequia amb l’Illa del Rei en honor del rei Alfons III, conqueridor de Menorca l’any 1287. Aquest illot està en procés de recuperació gràcies a la tasca de la Fundació Hospital Illa del Rei. Amb vista al pròxim estiu, l’Illa del Rei serà la seu de la galeria d’art Hauser & Wirth, una passa cultural molt rellevant. L’organització de l’excursió no preveu baixar a l’Illa Pinto, illot militar en desús, però es pot veure des de l’embarcació.

Els tres punts que omplen de contingut l’excursió són el Llatzeret, la fortalesa de la Mola i l’illa del Rei.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Maó, Hèctor Pons, ha fet una valoració “positiva” de les visites i considera que “la prova pilot ha funcionat. Estam molt contents perquè hem aconseguit despertar a molts ciutadans la curiositat per presenciar en primera persona ubicacions que mantenen una estreta i rica relació amb la història”.

Pons també puntualitza que “un dels problemes que arrossegam és que l’embarcació que s’empra pertany al Consell Insular i creiem que és poca infraestructura per donar el servei necessari. Intentar traslladar aquestes excursions a l’estiu és, ara per ara, una cosa impossible logísticament”.

Les sortides dels diumenges tenen com a denominador comú “l’ambient familiar i de coneixement de molts ciutadans”, una circumstància que, pel regidor de Cultura de Maó, “omple d’orgull” la institució. El projecte també ha servit al Consistori per posar damunt la taula un objectiu amb vista al futur: “Tenint en compte la importància del port per a la ciutat, no entenem que l’Ajuntament no disposi en propietat d’una embarcació”, assenyala Hèctor Pons.

Les nou hores d’itinerari comencen a l’Illa del Rei, que conserva l’hospital militar que van construir els anglesos durant la seva etapa de dominació. La següent aturada és l’illa del Llatzeret o de la Quarantena, on s’enviaven les embarcacions o persones procedents d’altres països contaminats o sospitosos de contagi. Finalment, els visitants tanquen la ruta a la fortalesa de la Mola, escenari bèl·lic per antonomàsia i estratègic del port de Maó.

La coordinació i entesa entre totes les administracions resulta clau per entendre la potenciació del projecte. La continuïtat està assegurada i de ben segur que cada any seran més els residents o visitants que s’afegiran a les visites culturals.

Tal com admet el regidor de Cultura, Hèctor Pons, “confiam que aquest servei el pugui assumir una empresa privada. Consideram que és un producte nou, interessant i amb marge de millora. Aquest és el camí, només falta un darrer impuls que l’empresa privada hauria de prendre”.

El projecte comú ha provocat satisfacció a totes les entitats que hi col·laboren, ja que el director insular de Promoció Turística, Isaac Olives, ressalta el fet que “per primera vegada hem treballat conjuntament”.

En la mateixa línia s’expressa el primer tinent de batle de l’Ajuntament del Castell. Florencio Conde destaca que amb aquesta iniciativa “molta gent que coneix alguna d’aquestes localitzacions ha ampliat la informació del port de Maó recalant a altres punts històrics que fins ara eren desconeguts per ells”. Per finalitzar, el president de l’Autoritat Portuària de les Balears, Joan Gual de Torrella, no ha deixat escapar l’oportunitat per deixar clar que “el port de Maó té un patrimoni únic, que pot convertir-se en un motor econòmic, i l’Autoritat Portuària això ja ho té absolutament diagnosticat”.

La sortida de les visites culturals partien a les 9 del matí des del moll de Calesfonts, al Castell, mentre que l’arribada tenia lloc al voltant de les 18 hores. L’agència de viatges Magón gestionava els bitllets, que tenien un preu de 20 euros per a adults i de 10 euros per als infants entre 8 i 15 anys.

La capacitat de l’embarcació permetia traslladar un màxim de 39 usuaris al mateix temps.

stats