02 / FEBRER

Senyorets

Recepta de Tomeu Arbona

Ara Balears
1 min
Senyorets

"El pa de Sant Blai no floreix mai". També coneguts amb el nom de "blaiets", els senyorets són una recepta pròpia de les contrades manacorines que era costum elaborar per Sant Blai, el dia 3 de febrer. "Tot el dissabte de Sant Blai, passen pels carrers de Manacor llaunes amb senyorets que van al forn o ja en venen. I el dia de Sant Blai, processons de nins que amb senalletes ben enflocades i compostes i amb altres coses de menjar un poc amagades dins les cistelles, van a beneir els senyorets". Segons la tradició, sant Blai és protector del mal de gargamella, i per això, a més de senyorets, també es duien a beneir taronges i llimones, caramels, regalims i, fins i tot, pa i llevat, que feien durar tot l'any. Els senyorets, conta Ginard, "es fonen, cruixint amablement, dins la boca. Si duen dol no fan senyorets, però els veïnats els en regalen, perquè seria massa sobrat un Sant Blai sense la llepolia..."

Text: Carme Castells, Joana M. Serra i M. Victòria Parra. www.tradicionaridemallorca.cat

INGREDIENTS

250 g d’oli d’oliva | 50 g de saïm (opcional) | 3 vermells d’ou | 250 g de sucre | 1 tasseta de moscatell o anís | 1 tasseta de suc de taronja | La pell d’una llimona ratllada | Canyella en pols | La farina fluixa que prendrà (aproximadament 1 kg)

ELABORACIÓ: Recepta de Tomeu Arbona

Dins un ribellet mesclam tots els ingredients menys la farina. Amb unes varetes ho batem bé fins a aconseguir una crema a la qual a poc a poc afegim la farina fins a formar una pasta ben ferma. Ara la deixam reposar mitja hora. Amb l'aprimador estiram la pasta i amb els motlles de senyorets retallam les formes que col·locarem sobre les llaunes. Els hem de coure amb el forn encalentit a 175 o durant uns 20-25 minuts. Servim a temperatura ambient.

La Cuina del Tradicionari

La Cuina del Tradicionari és una iniciativa de la Fundació Mallorca Literària, Consell de Mallorca, en el marc del projecte Tradicionari de Mallorca, basat en el Calendari Folklòric de Rafel Ginard. El segon dissabte de cada mes podreu trobar dues receptes al diari en paper i a la pàgina web arabalears.cat, mitjà col·laborador. Des del llançament de les targetes, els establiments dels xefs del projecte oferiran degustacions dels plats de les receptes en les seves cartes: Cuit, Can Calent i Fornet de la Soca.

stats