Moda
Mèdia 24/01/2022

El teu vestit de núvia pot tenir una segona vida

Pronovias llança la iniciativa ‘Second Life’, que permet modificar la peça un cop ja ha passat el casament per reutilitzar-la per a altres ocasions

3 min
El teu vestit de núvia pot tenir una segona vida

Després de mesos de proves, arriba el gran dia. Et poses el vestit de núvia -que t’ha costat més d’un o dos sous- i un cop superada la cerimònia, el banquet i el ball, en la majoria de casos, el deixes penjat en un armari, mentre observa el pas del temps. Les més agosarades de tant en tant comproven si amb els anys encara els va bé o si, en canvi, ha passat a convertir-se en una de les moltes peces que acabaran oblidades entre els penjadors.

Per trencar aquesta tradició, el grup català Pronovias ha ideat el que ha batejat com a Second Life o, el que és el mateix, aconseguir donar una segona vida al vestit de núvia. La iniciativa es va posar en marxa aquest 1 de gener del 2022 i el seu funcionament és molt senzill. La núvia ha d’escollir un vestit de la companyia que porti el distintiu Second Life per al seu gran dia. Un cop passat el casament el torna a la botiga i el modifiquen sense cap cost addicional per poder utilitzar-lo en altres ocasions. Els canvis poden anar des de fer-lo més curt, eliminar mànigues o afegir cinturons o tirants, entre molts altres.

Per donar-li aquest nou ús, la núvia tindrà un termini de fins a dotze mesos per sol·licitar-ho des del dia que se’l va endur de la botiga. “És un projecte molt innovador perquè el que fem és donar una nova vida a vestits que tradicionalment només es fan servir una vegada”, explica la directora artística de Pronovias, Alessandra Rinaudo, en un comunicat. “Veure que un vestit que hem fet amb tanta dedicació segueix formant part de l’armari d’una dona per sempre em fa feliç”, afegeix.

Actualment aquesta iniciativa només està disponible a les botiguesflagship (els establiments més representatius) de Pronovias. Ara bé, la núvia pot trucar o enviar un whatsapp a la botiga on va comprar el vestit per demanar cita. Aquest primer llançament inclou una setantena de models escollits per la mateixa directora artística de l’empresa i que agrupen tot tipus d’estils: des dels més romàntics fins als boho, que es poden acabar combinant amb una jaqueta texana i un cinturó ample. La intenció de la companyia, però, és anar afegint nous vestits a mesura que surtin les noves col·leccions.

L’adaptació -els vestits sempre es mantenen de color blanc- que es fa al model ja l’ha redissenyat prèviament la directora artística de Pronovias. Per tant, qualsevol altra modificació, fins i tot adaptar-lo a una nova talla, no estarà inclosa en el preu i s’haurà de pagar a part. Les adaptacions triguen com a mínim quatre setmanes, però s’han de programar via cita prèvia. Encara que el servei deixa un marge d’un any, la transformació només es pot encarregar entre el novembre i el febrer, l’època en què se celebren menys casaments per l’arribada del fred.

La iniciativa s’emmarca en l’estratègia de Pronovias de posar el sector nupcial al nivell de la resta de la indústria de la moda, on en els darrers anys s’està apostant per la sostenibilitat i l’economia circular. De fet, segons l’informe Consumer sentiment on sustainabilty in fashion publicat el juliol del 2020, arran de la pandèmia el 65% dels enquestats asseguraven que es plantejaven comprar roba que duri més per aconseguir reduir el seu impacte ambiental. A més, s’espera que aquesta moda, batejada com a ètica, creixi un 9,7% a l’any a escala mundial. La indústria de l’slow fashion superarà els 15.000 milions de dòlars el 2030, segons dades de l’estudi Ethical Fashion Market 2022 elaborat per The Business Research Company i publicat el desembre passat.

“La moda nupcial no és precisament coneguda per la seva circularitat. Second Life és un pas per rectificar això i empènyer el sector cap a millors estàndards de sostenibilitat. Això és vital per al futur de la nostra indústria i el llegat que volem deixar”, assenyala Amandine Ohayon, consellera delegada de Pronovias des del març del 2018.

De fet, els pocs exemples de circularitat que hi ha hagut fins ara els han generat les mateixes núvies venent els seus vestits en plataformes digitals. Només cal entrar a aplicacions com Wallapop per trobar centenars de models de segona mà i de les últimes cinc dècades que es venen a partir de només 50 euros.

stats